Zöld szamár és hűlő víz

A Magyar Nemzeti Galéria online előadást hirdet április 23-án 18.30–19.30 között Humor a művészetben címmel. Az előadás során átrobogunk a művészettörténet nagy korszakain, s néha megpihenünk egy kis nevetésre.

Magyar Nemzet
2021. 04. 21. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol a humor a művészetben? Természetesen bárhol: a képcímekben, a látvány megkonstruálásában, a komponálásban s természetesen a műben jelen lévő groteszk, oda nem illő, vicces, sőt akár ijesztő elemek bemutatásában is. Az igazán komoly alkotások nemegyszer akár humorosnak is felfoghatók. Mert a humor nem más, mint ami a csodálkozás, meghökkenés, szeretet vagy irónia mosolyát csalja az arcunkra. Legyen szó Bosch fura lényeiről, Raffaello angyalkáiról vagy Csontváry Zrínyi Miklósáról. A tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galéria Zoom nevű felületén zajlik. A hatvanperces előadást Bellák Gábor művészettörténész tartja. A belépéshez szükséges link a Jegymester weboldalán való vásárlást követően a Vásárlásaim menüpont alatt található.

Csontváry Kosztka Tivadar: Zrínyi kirohanása (1903)
Fotó: Janus Pannonius Múzeum
Zrínyi alakja Csontváry festményén

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.