Hamarosan megjelenik az újjáalakult Tárkány Művek új albuma

„Népzenész lélekkel reflektálni a világra, feldolgozni mindazt, ami zenei és egyéb hatás, életérzés ér bennünket” – vallják a Tárkány Művek alkotói. Hamarosan megjelenik az újjáalakult Tárkány Művek új albuma, amelynek a zenei anyaga a bluestól a rockig merítkezik a világzenei műfajokból, miközben nem felejtik népzenei gyökereiket.

Magyar Nemzet
2021. 05. 25. 15:48
null
Tárkány Művek (2021) Fotó: Todoroff Lázár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A Junior Prima díjas zenekar Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző nevéhez fűződik, ő jegyzi a dalokat, átdolgozásokat, versmegzenésítéseket, szövegeket. A zenekar sajátos, ezer közül is felismerhető zenei világa csak itt, Magyarországon születhetett meg, mert a friss szövegek, dalok valahogy ugyanannyira a mieink, mint népzenénk, népdalaink. A folyton új hangzást és inspirációt kereső zenekar ismét megújult:

a dalok Fekete Bori előadásában szólalnak meg, kísérve Hámori Máté érzékeny gitárjátékával, Fekete Márton lendületes brácsa- és Molnár Péter bőgőkíséretével, a cimbalomnál a zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálinttal.

A zenekar lendületben van, ropogós új albumuk már a nyomdában van, a rajongók hamarosan kezükbe vehetik a 6. Tárkány Művek albumot. A banda a hosszú kényszerszünet után belevetette magát a koncertezésbe is: a Budapest Ritmón léptek színpadra egyelőre online, de hamarosan élőben is találkozhatunk velük június 19-én a Tatai Sokadalmon, július 24-én pedig Bihardiószegen, a Bakator Fesztiválon.

Tárkány Művek, 2021
Fotó: Todoroff Lázár

Az együttes új zenei anyaga a bluestól a rockig merítkezik a világzenei műfajokban, miközben nem felejtik népzenei gyökereiket. A népzenei témákat vegyítik dzsessz- és blueselemekkel, vagy fordítva, egy-egy dzsessz- vagy popdalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek népköltésekkel és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.

A cimbalom, brácsa és bőgő triója a népi vonósbandák hangzását idézi, de a gitár ezt dzsesszes, bluesos hangulatokkal átszínezi. Bori a népdalok finom hajlításait és a popzenei ritmizálást természetesen ötvözi, Viszkeleti Júlia és Bálint kórusával kiegészülve igazi vocal group hangzás jön létre, amely egészen különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei produkciók között.

Tárkány Művek, 2021
Fotó: Todoroff Lázár

„Népzenész lélekkel reflektálni a világra, feldolgozni mindazt, ami zenei és egyéb hatás, életérzés ér bennünket. A mi generációnk számára már nincsenek olyan határok, mint a falusi zenészek számára voltak, akik egy területen belül utaztak, annak a tájegységnek a zenéit, dalait játszották, ismerték” – vallja Fekete Bori.

„Számunkra, népzenészek számára Zerkula János vagy Neti Sanyi bácsi igazi sztár, ahogy a falujában és annak vidékén is az volt. Amikor elmegyünk egy fesztiválra, rock, blues, pop mellett szólalunk meg, hallgatjuk egymást, és sokszor életérzésben és zeneileg is hasonlóságokat találunk, például egy keserves és a blues között. Erre próbálunk reflektálni, közös pontokat keresni, megfogni, emberi érzésekről énekelni” – teszi hozzá Tárkány-Kovács Bálint.

A zenekar 11 éves fennállása alatt eddig öt nagylemezt készített. Lemezein és koncertjein csodálatos művészekkel működött együtt, akiknek sokszínű szakmai háttere jól körülrajzolja a zenekar zenei forrásvidékét. Dresch Mihály dzsesszzenésszel számos koncert után egy közös lemezt készítettek Őszi vázlatok címmel. Szörényi Leventével és Szvorák Katalinnal is készült közös lemez, Levente dalainak az átdolgozásaiból. Néhány kiemelkedő zenész, akivel a zenekar együtt dolgozhatott: Szirtes Edina „Mókus” hegedűművész, dalszerző; Pál István „Szalonna” a Magyar Állami Népi Együttes prímása és művészeti vezetője; Tcha Limberger szintó cigány énekes, hegedű- és gitárművész; Miklósa Erika operaénekes; Fehér Balázs, a Carbonfools énekese; a Modern Art Orchestra big band; Bíró Szabolcs „Maszkura” a Tücsökrajból és még sokan mások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.