időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Ingyenesen nézhetjük meg Vajda Béla arany pálmás alkotását a Filmión

Magyar Nemzet
2021.05.28. 14:30
Ingyenesen nézhetjük meg Vajda Béla arany pálmás alkotását a Filmión

Május 27-én volt negyven éve, hogy Vajda Béla Moto perpetuo című animációs kisfilmje Arany Pálma díjat kapott a cannes-i fesztiválon. Az évforduló alkalmából a filmet három napig ingyen tekinthetjük meg a Nemzeti Filmintézet streaming csatornáján, a Filmión – közölte lapunkkal az intézmény.

Vajda Béla filmjének a hőse egy szürke kisember, aki a hivatal páternoszterébe szeretne beszállni, de valamennyi fülke foglalt: a hétköznapi helyzetektől kezdve a bulvársztorikon át a nagypolitika zavaros színjátékaiig egyre sokkolóbb jelenetek töltik meg azokat. 1970-ben, nem sokkal azután, hogy Herskó János filmfőiskolás osztályából a Pannónia Filmstúdióba került, Vajda Béla Páternoszter címmel filmtervet adott be a stúdió vezetőségének, remélve, hogy lehetőséget kap annak megvalósítására. Az ötletet, hogy egy hivatali épület liftjének a fülkéiben mindenféle szokatlan dolog történik, a Filmművészeti Főiskolán egykori csoporttársával, Maár Gyulával dolgozták ki. A terv tíz évig mégis fiókban maradt, és csak egy véletlennek köszönhetően került elő újra.

A hetvenes évek elején írt vázlatból született Moto perpetuo olyan fikciós történetbe csomagolja a világ összetett történelmi és társadalmi jelenségeit, amelyben az animáció szimbolikus ábrázolásmódja többféle értelmezésre ad lehetőséget. A film képes forgatókönyvét az eredetileg grafikusművésznek készülő Vajda készítette, a végső grafikai tervet Sajdik Ferenc jegyzte, aki a korszak sok más animációs filmjében segédkezett tervezőként. Talán az 1980 decemberében meggyilkolt John Lennont megidéző fotó sokkoló aktualitásának is köszönhető, hogy a Moto perpetuo 1981-ben Cannes-ban megkapta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát.

A végső grafikai tervet Sajdik Ferenc jegyezte
Fotó: Nemzeti Filmintézet

Vajda Béla számos animációs rövidfilmet jegyez rendezőként, melyek sikerrel szerepeltek a nemzetközi filmfesztiválokon. Nyelvlecke című diplomafilmjét 1968-ban Oberhausenben díjazták, Jócselekedetek című rövidfilmjét 1974-ben szintén meghívták a cannes-i versenyprogramba. Másik emlékezetes filmje a Hanyas vagy? (1983) című animációs történelmi dokumentumfilm, amellyel elnyerte az oberhauseni filmfesztivál fődíját – olvasható a közleményben.

A Moto perpetuót a Nemzeti Filmintézet filmarchívuma digitalizálta és újította fel 2018-ban, és mától vasárnapig ingyenesen elérhető a Filmión: https://filmio.hu/details?id=10839496&type=0&srcCarouselId=245

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.