Kulturális éhséget csillapítanak Hajdú-Biharban

Érdekes kezdeményezéssel áll a Hajdú-Bihar megyei polgárok elé a megye önkormányzata, amely szerint a koronavírus-járvány miatt az emberek közösséghez való tartozása is sérült. Megállapításuk szerint a társasági rendezvények hiánya az élet sok területére volt hatással, pedig a társadalmi aktivitás és együttműködés sok helyen korábban sem olyan nagy, ami kívánatos lenne. Ezért az önkormányzat elhatározta, hogy maga szervez és tár a közönség elé kulturális rendezvényeket.

Gőz József Miklós
2021. 05. 21. 17:45
null
Az előadások sorát az Oscar című darabbal kezdték meg Fotó: HADART Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat vezetői azt tervezik, hogy ebben az évben és jövőre húsz, könnyebb hangvételű, és tíz, súlyosabb, részben történelmi témájú színházi előadást szerveznek a vidéken lakóknak, amelyeket ők ingyen tekinthetnek meg. E célra különböző színházak előadásait hozzák az itt lakók elé. A sor meg is kezdődött. Május huszadikán Püspökladányban, a Dorogi Márton Művelődési központban az előadások sorát az Oscar című komédiával kezdték meg, amely nagy sikert aratott a püspökladányiak körében. Az előadást a HADART Színház társulata hozta színre.

Jelenet az Oscar című darabból
Fotó: HADART Színház

Három nap múlva, május huszonharmadikán a szervezők egy (szín)házzal odébb állnak. Nádudvaron, az Ady Endre művelődési központban 19 órától a Turay Ida Színház vendégszereplése tekinthető meg. Ők a Rideg Sándor–Tímár Péter művéből alkotott bohózatot adják elő, az Indul a bakterházat. A belépés egyelőre feltételekhez van kötve, csak védettségi igazolvánnyal nézhetik meg az előadást, előzetes regisztrációval, s az azt követő regisztrációs jeggyel. A következő hónapokban hasonló színvonalú előadások kerülnek színre Kabán, Tégláson, Hajdúhadházon, Ebesen. A nyári időszakban szabadtéri színpadom, majd később zárt helyen folynak az előadások. Utóbbiak lekötésére a tárgyalások még folyamatban vannak. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat honlapján (hbmo.hu) és Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatják az előadások iránt érdeklődőket.

A hajdúságiak kulturális éhségét kielégítő önkormányzati akció a Terület- és településfejlesztési operatív program Megyei identitás erősítése elnevezésű témakörben valósul meg. Ennek A Hajdú hagyományok nyomában című projektje nyert támogatást e célra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.