Tíz ok, amiért érdemes énekelni

Legyen a KORTÁRS zene mindenkié! címmel online karvezetői konferenciát rendez a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szombaton 12 órától. Emellett összeállítottak egy kiadványt, amely azt veszi sorra, miért érdemes énekelni. Az esemény és az összefoglaló kapcsán a Hagyományok Házában tartott mai sajtótájékoztatón elhangzott: a zenének jelentős szerepe van a társadalmi kohézióban.

2021. 05. 31. 19:10
null
Fotó: KÓTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A KÓTA 2020 első felében megbízást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy az ifjúsági kórusok és a zenei nevelés támogatásának céljából hozzon létre sokszínű, értékvédő programot. A cél eléréséhez a költségvetésből akkor 100 millió forintos – azóta pedig újabb 90 millió forinttal megemelt – keretösszeget kapott a kórusszövetség – mondta a ma rendezett sajtóeseményen Lebanov József, az Emmi köznevelési stratégiai főosztályának főosztályvezetője. Mint kiemelte, a gyerekek érdeklődésének fenntartásában a művészeteknek, a művészetoktatásnak van szerepe, hozzátéve: a művészetoktatásban részt vevő diákok a többi tantárgyban is eredményesebben teljesítenek. – Azért is fontos az Emminek ez a terület, mert a zenének, a muzsikának jelentős szerepe van a társadalmi kohézióban. Ráadásul a zene, az éneklés nemcsak a szellemi, hanem a lelki intelligenciánkat is fejleszti – hangsúlyozta Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos.

A konferencia programlapja
Fotó: KÓTA

A kórusszövetség küldetésével összhangban országos szintű kórustalálkozók, az énekes ifjúságot nagy számban aktivizáló, minősítő hangversenyek, tanári, karvezetői továbbképzések, nemzetközi szintű zenei nevelési konferenciák szervezésével szeretné Magyarország művészeti, szellemi és emberi fejlődését elősegíteni. – A program indulása után azonban a járványhelyzet alakulásával a meghirdetett rendezvényeket el kellett halasztani, s helyettük olyan eseményeket megvalósítani, amelyek eredményesen segíthették a karanténba kényszerült énekesek, zenészek csoportjait – mutatott rá Gerenday Ágnes, a KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke. Mint mondta, ötvenéves fennállásuk óta nem néztek szembe ilyen nehéz feladattal. Folyamatosan figyelemmel kísérték a külföldi sajtót, s lélekemelő volt látni, hogy 131 kórus 136 online felvétele érkezett be hozzájuk, amelyeket online felületeiken tettek közzé.

A Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a zenének jelentős szerepe van a társadalmi kohézióban
Fotó: KÓTA

Gerenday Ágnes lapunk kérdésére kifejtette: bár a személyes találkozások, kóruspróbák szinte egyik napról a másikra megszűntek, a KÓTA elnöksége tovább folytatta a munkát, minden héten online megbeszéléseket tartottak. Ez a fajta együttlét, összetartozás adott nekik erőt a megpróbáltatásokkal teli hónapokban. A nyári tervekről szólva elmondta, hogy ugyan beltéri hangversenyeket egyelőre nem rendezhetnek, de bíznak benne, hogy hamarosan tarthatnak szabadtéri koncerteket. Október 23-án pedig a Mátyás-templomban adnak koncertet, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke szintén az elmúlt másfél év történéseit foglalta össze. Mint mondta, többször adtak ki az aktuális helyzethez igazított állásfoglalást az amatőr zenei csoportok tevékenységével kapcsolatban. A visszajelzések alapján az ország karnagyai, együttesvezetői rendkívül hálásak voltak az iránymutatásért és a közösségek biztonságát leginkább szem előtt tartó javaslatok megfogalmazásáért. Arról is szólt, hogy támogatójuk, az Emmi kérésére állították össze a 9+1 ok, amiért érdemes énekelni című rövid kiadványt, amely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony testi és lelki hatásait veszi sorra. Ilyen például az éneklés immunrendszert erősítő, endorfint felszabadító, stresszcsökkentő, mentális éberséget, memóriát serkentő hatása. Emellett az éneklő fiatalok közül kerül ki a jövő koncertlátogató közönségének nagy része. Végezetül pedig arra hívta fel a figyelmet Mindszenty Zsuzsánna, hogy a Legyen a KORTÁRS zene mindenkié! című, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködésben megrendezett karnagyi konferencián öt nagyszerű előadást közvetítenek élőben a KÓTA YouTube-csatornáján. A szombaton 12 órától követhető eseményen betekintést nyerhetünk a XX–XXI. századi kórusművek színes világába.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=W8Zm20H0tkA[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.