Újranyit a debreceni Vojtina Bábszínház

Ugyan még nem bábelőadást tartanak, hanem kiállítást nyitnak meg. Az első igazi bábelőadásra a gyermeknapon kerítenek sort.

Gőz József Miklós
2021. 05. 20. 10:51
null
Jelenet A csúnya kislány című előadásból Fotó: Vojtina Bábszínház/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyta magára a gyermekeket a járvány miatt ideiglenesen zárva tartott debreceni Vojtina Bábszínház együttese. Online műsoraikat hétvégén láthatták, láthatják a nézők, s a hónapok utolsó szombatján új anyaggal jelentkezett a második évadát folytató Vojtina TV is, amely a műsorok, rendezvények kulisszatitkaiba enged betekintést. A darabokon kívül más, a bábszínházhoz kapcsolt programokat is láthattak a nézők. Az adásokat jelnyelvi tolmáccsal és narrátorral (jelelték és előnarrálták) mutatták be, hogy a fogyatékkal élők is élvezhessék őket. A korlátozások mára szerencsére sokat enyhültek a javuló járványhelyzet következtében.

A Vojtinát május 25-én nyitják újra. Ugyan még nem bábelőadást tartanak, hanem csak kiállítást nyitnak meg.

A Mesterségem címere elnevezésű sorozat Mikro-kozmosz című kiállítása kerül a kisebb-nagyobb nézők elé. Ez bemutatja az előadások tervezői által megálmodott színpadképeket, amelyek többségét bizonyára felismerik a kiállítás látogatói, mindez naponta nyolc és este öt óra között, belépődíj nélkül.

Az első igazi bábelőadásra a gyermeknapon kerítenek sort, amikor az online világból nem is a bábszínház épületébe, hanem a Nagyerdő fái alatt meghúzódó színpadra térnek vissza a bábosok és nézőik.

A Nagyerdei Kultúrpark Vitéz László színpadán adják elő ugyanis a Szerencsés János című darabot 11 és 15 órai kezdettel. A gyerekek láthatják, amint a címszereplő elindul, hogy megszerezze az ördög három aranyhajszálát, mert ezekért kaphatja meg a királylány kezét. Ugyanezen a napon, de másik helyszínen, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatják be az A csúnya kislány című előadást a nagyobbacskáknak.

Jelenet az A csúnya kislány című előadásból
Fotó: Facebook/Vojtina Bábszínház

Ebben szintén elvándorlás, sőt elbujdosás látható, a túl magas főhős Izabellának a sünök segítenek eljutni a maszkabálba. A darabot az online térben már megnézhették az érdeklődők a tavaszi vasárnap délelőttökön. Ugyanitt délután egytől látható a Mátyás, a király című darab, amelyben az igazságos király újfajta étkeket és ízeket vár a szakácsától.

A Vojtina művészei aztán júniusban a Nagytemplom mögötti emlékkertben tartják hagyományos évadzáró napjukat sok-sok meglepetéssel, Itt a vége, kezdünk! címmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.