A Fehérlófiát és Az ember tragédiáját is vetítik a Jankovics-emlékesten

Filmvetítéssel és beszélgetéssel emlékeznek meg Jankovics Marcell filmrendezőről pénteken 16.30-tól Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Munkatársunktól
2021. 06. 23. 17:32
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filmvetítéssel és beszélgetéssel emlékeznek meg Jankovics Marcell filmrendezőről pénteken 16.30-tól Budapesten, a tiszteletére rendezett emlékesten a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor, népmesekutató, a Nemzet Művésze, a II. kerület díszpolgára volt, ott élt és alkotott 1974 óta.

– Távozásával egy színes egyéniségű, szerteágazó műveltségű polihisztort veszítettünk el. Munkásságával felnőtt és gyerek egyaránt találkozik, a Magyar népmesék sorozatán generációk nőttek fel, de felnőtteknek készült kisfilmjeivel is sorra nyert a nemzetközi megméretéseken. Sisyphus című munkáját 1974-ben Oscar-díjra is jelölték. Az ember tragédiájának megfilmesítésével a magyar kultúra és az emberiség kultúrtörténete előtt is adózott – írják esemény meghívójában.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZFPXxSZbWJs[/embed]

Bercsi Katalin szervező lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Jankovics Marcell Fehérlófia című filmjének vetítésével kezdődik a program. Érdekes beszélgetésnek lehetnek tanúi a vendégek, mert Jankovics Marcell egyik tanítványa, Békési Sándor rajzfilmrendező és grafikus, református teológus, valamint Liszka Tamás, a Budapest Film vezérigazgatója beszélgetnek a művészről. Azt is megtudtuk, hogy évekkel ezelőtt Jankovics Marcellnek volt egy kiállítása a Kultúrkúriában, ezen a tárlaton a művész meseillusztrációiból, Az ember tragédiája, valamint az Ének a Csodaszarvasról című alkotásának grafikáiból láthattak egy válogatást az érdeklődők. Az emlékest Az ember tragédiája című film vetítésével zárul.

(A borítóképen Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus portréja Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.