A kulturális kapcsolatok és a helyi identitás erősítése a Kárpát-medencében

Hagyományőrzés, kultúraközvetítés, tudásátadás és határon túli együttműködés jegyében zajlottak programok az Otthonról haza projekt keretében. Magyarország vidéki helyszínein, Szlovákia és Románia magyarlakta településein, valamint online vettek részt érdeklődők a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. projektjében. A nyertes pályázat programjai között szerepeltek roma fiatalok számára szervezett ifjúsági közösségfejlesztő tréningek, regionális bábműhelyek, a filmkészítés rejtelmeibe bevezető táborok és népművészeti táborok is.

Magyar Nemzet
2021. 06. 30. 18:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Otthonról haza projekt a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi identitás erősítését tűzte ki célul. A 2018 januárjától 2021 március végéig tartó projektidőszakban 282 program zajlott le több száz településen, közel 14 ezer látogató részvételével a Széchenyi2020 program keretében a 660 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően, melyet az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosított. Az Otthonról haza projekt teljes mértékben illeszkedik a megvalósító szervezetek által képviselt célokhoz és több évtizedes múltra visszatekintő tevékenységeikhez.

A nyertes pályázatok között szerepet kapott továbbá a fiatal értékőrök továbbképzése. Regionális értéknapok, népzenészeknek szóló mesterkurzusok, kézműveseknek szóló kísérletező műhelyfoglalkozások, szakmai tapasztalatcserék is elérhetők voltak. Fontos szempont volt a tudásbővítés, a jó gyakorlatok megosztásának elősegítése a közművelődési, kulturális, művészeti területen tevékenykedő szakemberek és laikusok között. Kulturális csereprogramok zajlottak, szakmai konferenciák, tanulmányutak kézműves közösségeknek, fesztiválok, népmesemondó versenyek, kiadványok megjelentetése. Mindezek mellett nemzeti kulturális és irodalmi értékek népszerűsítését szolgáló programok, rendezvények, muzeológiai értékek megőrzéséhez, népszerűsítéséhez kapcsolódó tevékenységek, mentorprogramok, kutatómunkák, tudás- és tapasztalatcserék, workshopok és egy népmese-applikáció létrehozása is előtérbe került.

A célok eléréséhez többek között a közösségépítés, a hálózatosodás, a hagyományőrzés, az értékfeltárás és -megőrzés, az identitástudat erősítése, a kulturális gazdaságfejlesztés, a fiatalok aktivizálása és az élethosszig tartó tanulás eszközrendszerét használták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.