időjárás 13°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Civil kincskeresők leleteiből nyílt kiállítás Szentendrén

Magyar Nemzet
2021.06.22. 09:45
Civil kincskeresők leleteiből nyílt kiállítás Szentendrén

A régészet napján civil kincskeresők leleteiből nyílt átfogó tárlat Szentendrén. Az idén hetvenéves Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) több mint egy évtizede működik együtt önkéntesekkel, civilekkel a kulturális örökség megismerése és megmentése érdekében. A közösségi régészeti programot a civilek fokozott érdeklődése miatt 2015-ben indították útjára, majd a programok hatékonyabb szervezésére 2019-ben régész- és civil tagokkal megalakult a Közösségi Régészeti Egyesület.

A program és az egyesület tevékenysége elsősorban a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek megmentésére irányult, így például számtalan honfoglalás kori temető területén végeztek leletmentést vagy tervásatást. Az önkéntesek segítségével számtalan más sikeres projektet is folytattak: tatárjárás kori érem- és kincsleleteket tártak fel, őskori arany- és bronzkincsekre bukkantak, és nagy sajtóvisszhangot váltott ki a többezres darabszámú érdi éremkincslelet, egy elsüllyedt hajó rakománya, amelyet szintén a programban részt vevő civil kincskeresők segítségével találtak és mentettek meg.

A kiállított, rendkívül látványosan megmunkált arany- és ezüsttárgyak a korabeli anyagi kultúráról vallott elképzeléseinket alapjaiban változtatják meg. A kiállításban az új szerzeményeket a megfelelő történeti kontextusba helyezve mutatják be. A szakmai háttéranyag kidolgozásában huszonöt régész működött közre. A tárgyakat a Ferenczy Múzeum, az egykori Pajor-kúria hat kiállítóterében helyezték el, amelyek mindegyike külön tematikát jár körbe. Így például külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével, a közösségi régészeti projektek ismertetésével, az országos együttműködésben feltárt leletek bemutatásával vagy az etikus fémkeresőzés eredményeivel.

[gallery ids="9975077,9974228,9975080"]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.