időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Ma kezdődik Rákász Gergely exkluzív látványkoncert-sorozata

Zana Diána
2021.06.11. 08:45
Ma kezdődik Rákász Gergely exkluzív látványkoncert-sorozata

Mondhatni, megszokottá vált, hogy Rákász Gergely a pandémia alatt is mindig talál megoldást arra, hogy senkinek ne kelljen lemondania a komolyzenei élményről. Ez most sincs másként, az orgonaművész legújabb koncertsorozatával korlátozások nélkül hív közös múltidézésre a legszebb történelmi helyszíneken, amelyek egy estére életre kelnek.

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával Rákász Gergely elárulta, hogy a koronavírus megjelenését követően „amerikás magyarként” egyből a lehetőségeket kereste. Így aztán a járvány miatti kényszerszünetben egy teherautó platóján orgonálva adott ingyenes koncerteket, majd a Lords of the Organ negyedik évada alatt a „vírusbarát” intézkedések mellett bevezetett egy filléres, úgynevezett vírusjegyet azok számára, akiket anyagilag megviselt a kialakult helyzet; de ő tartotta az idei év első hazai koncertjét is a győri bencések Lo­yolai Szent Ignác-templomában.

Rákász Gergely
Fotó: Rózsa Erika

Most, hogy a lehetőségek némiképp kitágultak, minden korábbinál színesebb műsort álmodott meg közönségének. Június 11-én a tatai Esterházy-kastély parkjában megkezdődik a Lords of the Organ koncertsorozat ötödik évada, amely a Castle Edition alcímet viseli, hiszen a művész Magyarország legszebb történelmi helyszí­neit választotta díszlet gyanánt. A Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogramnak köszönhetően az elmúlt tíz évben harminc kastély és vár újult meg Magyarországon, többek között abból a célból, hogy újra a magyar kultúra fellegvárává válhassanak. Ebbe a törekvésbe illeszkedik Rákász Gergely legújabb látványkoncert-sorozata is.

Olyan legendás klasszikusok csendülnek fel, mint Bach, Sosztakovics, Beethoven és Vivaldi, a minőséget pedig az ország legjobb hangtechnikusai és szabadtéri programszakértői biztosítják. Ráadásul az érdeklődők igazi történelmi időutazáson vehetnek részt, hiszen korhű ruhákba öltözött színészek és cirkuszi művészek gondoskodnak arról, hogy megelevenítsék a korszellemet és felidézzék a várkastélyok egykori életét.

– Ez sem egy szabványforma koncert lesz, hanem sokkal inkább összművészeti alkotás – árulta el lapunknak Rákász Gergely, aki – mint mondja – gyermekkora óta rajong a várakért és a kastélyokért, így tulajdonképpen a két szenvedélye találkozásából született az ötlet.

Érdemes akár egy órával a kezdés előtt megérkezni az adott helyszínekre, hiszen egyfajta vár- és kastélyparki piknikhangulatba csöppenve már ekkor találkozhatunk a történelmi szereplőkkel; várurakkal, grófnőkkel, akár még barokk játékokat is játszhatunk velük. Így aztán – Rákász Gergely szavaival élve – már a várakozás sem szokványos, hanem lehetőségeket rejt. Ugyanakkor a koncertjegy ára tartalmazza az exkluzív tárlatvezetést is a helyszíneken, amelyek nyitva tartanak a hangverseny ideje alatt. Ez szintén megismételhetetlenné teszi az élményt, mivel olyan helyekre is be lehet jutni, ahová más alkalommal nincs lehetőség.

A művész szerint az örömöt próbálták kihozni az ürömből, ami végül annyira jól sikerült, hogy a rendezvénysorozat mindenkinek elérhető, hiszen biztonságos körülmények között, szabadtéren zajlik, ahol a történelmi színfalak között, a fűben leheveredve, egy pohár borral a kezében bárki megfeledkezhet arról, hogy járvány van; korlátozások nélkül élvezheti a zenét és gyönyörködhet a látványban. Ahogy Rákász Gergely mondja, az egymástól való elzárás után alkalom kínálkozik, hogy együtt legyünk, hiszen az embert nem a szociális távolságtartásra teremtették, hanem éppen ellenkezőleg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.