Lujza 2024. március 2.
logo

Röntgenlelet is szerepel Varga-Amár László festményein

Bényei Adrienn
2021.06.08. 07:00
Röntgenlelet is szerepel Varga-Amár László festményein

Különleges kiállítás látható Varga-Amár László festőművész alkotásaiból a Vízivárosi Galériában. A tárlat megnyitóján Feledy Balázs művészeti író köszöntötte a jelenlévőket és mutatta be a kiállítást, melynek címe: Főleg mixed média. A különleges hatású képeket a hét végéig még láthatják a galériában.

Már a kiállítás címe is elgondolkodtató. Mit takarhat az elnevezés? A képzőművészetben a mixed média vegyes technika alkalmazását jelenti, olyan műalkotást, amelyben egynél több technikát vagy anyagot alkalmaztak; szó lehet kollázs létrehozásáról. A festő mindebben ezen a kiállításán élen jár. Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti tagozatának elnöke. A Képzőművészeti Főiskolán Sváby Lajos és Kokas Ignác növendéke volt. 1985 óta kiállító művész. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi csoportos kiállításokon, több mint 130 önálló tárlata volt, műveit nemcsak itthon, hanem Párizstól Washingtonon át, Rómán, Londonon és Bécsen keresztül a világ több nagyvárosában láthatták.

A kiállítás ajánlójában a következő sorokkal mutatták be az alkotót: „Varga-Amár László sajátos színt képvisel a magyar képzőművészet palettáján. Különös technikákkal és idegen anyagok használatával (celofán, toll, műanyag, röntgenlelet) ütközteti a klasszikus festészeti tudást. Gyakran fest sorozatokat, így az egyik kép szüli a másikat. […] 2009-től Átvilágítás címmel politikai és erkölcsi üzenetet hordozó sorozatba kezd, amelyben saját testéről készült röntgenleleteit applikálja önmagáról festett képeibe. 2019-ben madártollakkal borított figurákkal és Necker-kockákkal hoz létre új sorozatot. […] Műveit gyakran átfesti, új attribútumokkal gazdagítva azokat. Varga-Amár László a kortárs magyar festészet középnemzedékének egyik legkarakteresebb, legtermékenyebb alkotója erőteljes, kontúrozott, sajátos képi világa révén.”

A művész nagyon ritka színátmeneteket képes megvalósítani Fotó: Bach Máté

Feledy Balázs megnyitóbeszéde révén kibontakozott a nézők előtt a művész egyénisége és sajátos alkotói technikája. A művészeti író elmondta, hogy Varga-Amár László festői pályája következetes, ám egyáltalán nem fordulatok nélküli. Véleménye szerint Varga-Amár szuverén személyiség, aki egyénisége dinamikáját, elevenségét folyamatosan ütközteti belső feszültségeivel, látomásaival és szorongásaival. Látszólag kifelé forduló személyisége, szangvinikus természete, felfokozott verbális gazdagsága folyamatosan és állandóan ütközik hangtalan festészetének egyedüli voltával. Az az összetett technikai apparátus, amit használ, különleges. A művészeti író azt javasolta, hogy álljunk szembe a műveivel, hogy érezzük a hatást. Varga-Amártól távol áll bármiféle naturalisztikus eszköztár, még ha néha apróbb jelek utalnak is a natúrára. Figurái e képek által a világban léteznek, de a valódi élettől mintha távolodnának. Bábszerűek, arctalanok, ám mégsem tömegemberek. Jellemzően önábrázolások. A festő egészen bravúrosan készíti képeit, amikor igen kevés naturalisztikus eszközzel, csak a sejtetéssel állítja elénk motívumait, az embert. A fejek lehajtása, a tartások feszességéből éppen kibillenő önfeladás, dőlés rólunk szól. Távol van minden konvenciótól. Pedig „hagyományos” módon jellemzően vászonra fest, ecsettel, s nagy méretekben.

Feledy szerint művészetét a következő szavak jellemzik: irónia, gúny, bizarr, látvány és atmoszféra. Nemcsak témákban, technikában, hanem matériában is képes iróniára, és nagyon ritka színátmeneteket tud megvalósítani. Varga-Amár mostanában kevesebb színnel fest, ám ez nem jelenti elevensége csökkenését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.