Székely vágta: idén csak a lóversenyről szól

Egy év kényszerszünet után korlátozott számú néző előtt, de június 26-án megszervezik a Székely vágtát, a Nemzeti vágta legnagyobb múltra visszatekintő külhoni előversenyét.

2021. 06. 03. 17:30
null
Fotó: Vargyasi Levente/[email protected]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ünnepelte volna tizedik évfordulóját a Sepsiszentgyörgy közeli Óriáspince-tetőn rendszeresített Székely vágta, a koronavírus-járvány azonban ellehetetlenítette a jubileumot. Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a vágta főszervezője megfogalmazása szerint azonban „nem volt opció, hogy ebben az évben is lemondunk a rendezvényről, hiszen a tizedik alkalmat már nem szerettük volna tovább csúsztatni”.

A visszatérés azonban csak óvatosan, fokozatokban történik.

A legfontosabb változást a rendezvény egy napra való zsugorítása jelenti a járvány előtti években megszokott háromnapos lovasünnep helyett.

A kulturális és vásári körítés elmarad – legutóbb a Nemzeti Lovas Színház előadása, a Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca epikus története című produkció jelentette a szombat esti attrakciót –, idén a lóverseny kerül reflektorfénybe, amelyet két éve Kovászna város képviselője nyert. Lemondanak a Góbé futam megrendezéséről is, amely tömegmérete miatt vált roppant népszerűvé, megtartják viszont a Régió Kupa díjugrató versenyt. A délelőtt tíz órai megnyitó után rendezik az előfutamokat, ezt követi a Régió Kupa, majd késő délután a döntővel és a díjkiosztó ünnepséggel zárul a program. A jelentkezési határidőt június 18-ig meghosszabbították, hogy minél több lovasnak adják meg az indulás lehetőségét. A Góbé futam elmaradásával ugyanis ez marad az egyetlen idei megmérettetési lehetőség.

Grubisics Levente és Demeter János a sajtótájékoztatón
Fotó: Vargyasi Levente

Az érvényben lévő romániai szabályozások legfeljebb ezer ember részvételét engedélyezik, csakis olyanokét, akik rendelkeznek oltási igazolással. A normalitáshoz való visszatérés szempontjából azonban ez is jelentős előrelépés, tekintve, hogy eredetileg csak online eseményt terveztek. A szervezők azonban továbbra is azt tartják, hogy az idei vágta az online térben lesz igazán érdekes. „Ezáltal meg tudjuk mutatni a verseny olyan szegmenseit is, amelyek a közönség előtt eddig ismeretlenek voltak. Emellett egész napos, élő beszélgetéseket, bejelentkezéseket kínáló adásfolyamra készülünk, ahol a szervezők és a versenyzők is megszólalnak” – mondta el Grubisics Levente szervező, az online közvetítés felelőse.

Az idei Székely vágta elsődleges célja – a hangulat felidézése mellett – a Nemzeti vágtára való kijutók kijelölése lesz. Abban a reményben, hogy jövőre újra ezrek hömpölyöghetnek a Háromszéki-medencére csodás rálátást kínáló szakrális dombtetőn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.