Vadak ura, avagy egy musical az összefogás erejéről

Emberi érzésekkel nem egy író, rendező ruházott fel állatokat könyvben, színdarabban, (rajz)filmben, gondoljunk csak a Vukra, a Macskákra, a Dzsungel könyvére vagy Az oroszlánkirályra, s ha még jó zene is társul a történethez, a siker garantált. Ezekben a hetekben, hónapokban új – magyar – musicalshow születik Vadak ura – The Covenant címmel, a TBG Production és a Soproni Petőfi Színház közös produkciójában, a Tesla musical alkotóinak közreműködésével.

Temesi László
2021. 06. 10. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóleső érzés, amikor előttünk születik meg egy zenés darab, és a bemutatóig nyomon követhetjük, hogyan formálódnak, teljesednek ki a karakterek. A szereplőválogatáson – divatos szóval a castingon – a napokban jutottak túl, így már júniustól gőzerővel beindulhat a gépezet, igaz, a próbák csak augusztusban kezdődnek. Az alaptörténet Vona Tibor kreatív ötletgazda, társalkotó fejéből pattant ki, amit Egressy Zoltán író tett színpadképessé, ám a dalok és dalszövegek többsége még a zeneszerző Sebestyén Áron, illetve a szövegíró Müller Péter Sziámi fantáziájára vár. Abban azért biztosak lehetünk, hogy a szerzőtrió – látva tavalyi munkájukat, a Tesla-musicalt – a produkció csapatával „állati” jó musicalt alkot majd.

– A Nikola Tesla – Végtelen energia alkotói a nagy klasszikus vadállatos musicalek, mint például Az oroszlánkirály, A dzsungel könyve értékteremtő hagyományait követve, igen látványos jelmezek, dinamikus dalok és koreográfiák, valamint élethű animációk segítségével mutatják be új, nagyszabású, egész estés, családi musicaljüket Vadak ura – The Covenant címmel, amely szándékunk szerint egy szeretnivaló, kalandos, misztikus, katartikus pillanatokban bővelkedő, lenyűgöző zenés show lesz. Az ének, a zene, a tánc és a költészet segítségével ötvöződik benne a hűség, a szerelem, a barátság, a szépség és a természet dicsérete. Ígérem, hogy a Tesla-darabban hallott nagy ívű, fülbemászó slágerek ebből az előadásból sem hiányoznak majd – mondta Vona Tibor, aki ezt a triót két éve összehozta.

Nézőcsalogató ajánlás. A TBG Productionról azonban tudni kell, hogy produkcióival különleges, családi élményt akar kínálni gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, célja pedig, hogy utaztatható, jó minőségű előadásokat hozzon létre magyar alkotók tollából, illetve közreműködésével. Vélhetően ezt a törekvésüket ezúttal is bebizonyítják, mint a Tesla esetében is megtették. Vona Tibor mindehhez nem kis büszkeséggel azt is hozzátette, hogy a Vadak ura egy világszínvonalú musical-show lesz magyar műhelyből, amelynek vizuális élményét nyolcvan négyzetméter tematikus térben megépített LED-fal-díszlet és látványos animációk is erősítik.

Farkastörvények. Nyolc állatklán verseng egymással a hatalomért Látványterv: Höltzl Gergely

De miről is szól a készülő zenés darab? A történet röviden a következő: az állatok nyolc klánba tömörülve élik békésnek tűnő mindennapjaikat valahol egy közép-európai erdőben, talán éppen nálunk, hiszen nekünk is van szarvasunk, rókánk, farkasunk, igaz, medvénk csak elvétve. Erő, ravaszság, nemesség jellemzi őket, de azért vannak gyengéik is, amelyek a darab végére összekovácsolják valamennyiüket. Saját törvényeik szerint élnek, ám ha a szükség úgy hozza, egymással szövetségre lépnek… Miután uralkodójuk hirtelen eltűnik, a klánok meg­gyengülnek, ezért ősi szertartás szerint mihamarabb meg kell választaniuk új vezérüket, a vadak urát! A legerősebbek, a Medvék klánja, a Farkasok szövetsége és a Rókák nemzetsége pályázik a trónra, akik mindent bevetve, eszükkel, erejükkel, bátorságukkal és ravaszságukkal küzdenek meg a hatalomért. Hogy melyikük nyeri meg a csatát, nem áruljuk el, hisz kiderül majd az október 15–17-i premierhétvégén, a megújult RaM Színház nagytermében, jegyek már kaphatók rá az Interticket hálózatán. Az alkotók bíznak benne, hogy a járvány hosszú bezártsága után a Vadak ura kortól függetlenül nyújt majd mindannyiunknak élményekben gazdag kikapcsolódást.

Vajon alkotás közben nehéz volt az állatok bőrébe bújniuk? – kérdeztük.

– Nem annyira, pedig legalább tízféle állatot kellett megszemélyesítenem, kitalálni a figurájukat, hogy ne legyenek közhelyesek, de úgy érzem, sikerült. A szeretet, a hűség, a szerelem, a barátság, az összefogás mind-mind szerepet kapott a darabban, ezek általában emberi tulajdonságok, de az állatvilágban sem ismeretlenek. Nagy boldogság volt életre kelteni ezeket a figurákat. Egyébként már írtam állatos történetet majmokról, és a meseírás sem áll tőlem távol. Nagyon élveztem ezt a munkát egy olyan profi alkotócsapattal, amellyel már együtt dolgozhattam a Tesla-musicalen. Ritkaság, amikor egy felkérés és valamiféle megfogalmazhatatlan belső késztetés ilyen gyümölcsözően találkozik – mondta Egressy Zoltán író.

Pataki András rendező és Vona Tibor producer Fotó: György Zsolt

Müller Péter Sziámi dalszövegíró, dramaturg állatos darabot eddig még nem írt, de mindig nagyon szeretett volna. Ez most szerencsére megadatott neki.

– Nagy élvezettel tanulmányoztam, tanulmányozom a valós és irodalmi állatfigurákat Disney-től Kormos Istvánig. Agyar, Azuka, Szerafina és a többiek, a Vadak ura karakterei komoly munka és minőségi játék a számomra. Az igazi kihívást azonban nem az állati karakterek jelentik, hanem az, hogy adott zenére és szótagpontosan kell a következetes dramaturgiának megfelelni. A cselekménynek haladnia kell a dalokban is, a jellemeknek pedig mélyülniük. A zeneszerzővel, Sebestyén Áronnal nagyon jól lehet együtt repülni a dalkészítésben. Így volt ez a Teslában, és így haladunk most is, már jó néhány dal elkészült – mondta a dalszövegíró.

Sebestyén Áron zeneileg sokszínűséget ígér az afrikai ritmusoktól a közép-európai ritmusokig, lesz a musicalben lágyság, líraiság, erő és dinamika, ahogy a történet, illetve az állatok habitusa, szerepe megkívánja. A rendező, Pataki András pedig arról számolt be lapunknak, hogy a szereplőválogatáson a jelentkezőknél elsősorban a kifogástalan énekmegszólalást nézte, és csak utána a színészi képességet.

– Egy musicalben a színésznél a zenei adottságok a legfontosabbak, persze az sem elhanyagolható, hogyan formálja meg a szerepét. A Tesla-darabban egy igen tehetséges és vérprofi gárda nyújtott számomra szakmai élményt, remélem, hogy a részben ugyanazon összetételű csapat is hasonló élményt ad majd nézőinknek. Örömmel vállaltam el a Vadak ura rendezését. Nem ez lesz az első zenés darabom, a soproni színházban többet is rendeztem az elmúlt években.

A művészeti menedzsment a szereposztásról június közepén lebbenti fel a fátylat. A nagyszabású produkció producere Vona Tibor, a táncokat a Re-Production koreográfusai: Benkő Dávid és Benkő-Morvai Veronika tanítják be a színházi és az arénabeli 28, illetve 40 fős tánckarnak. Az előadás stratégiai együttműködő partnere a Magyar Természettudományi Múzeum, a koprodukciós partner pedig a Soproni Petőfi Színház – árulta el a rendező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.