időjárás 3°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Káel Csaba: A magyar filmek egyre szélesebb közönséget kívánnak elérni

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.09. 20:30
Káel Csaba: A magyar filmek egyre szélesebb közönséget kívánnak elérni

A magyar producerek nagyszabású nemzetközi koprodukciókon keresztül a korábbiaknál is szélesebb közönséget kívánnak elérni – idézte Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost a Screen nemzetközi filmes lap internetes oldalán pénteken megjelent cikkében.

A kormánybiztos üdvözölte, hogy a 120. évfordulóját ünneplő magyar filmgyártást négy alkotás képviseli a 74. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. Emlékeztetett arra, hogy az első magyar film, A táncz című fekete-fehér némafilm 1901-ben készült, és az ország olyan neves filmrendezőket adott a világnak, mint William Fox, Adolph Zukor, Michael Curtiz és Alexander Korda.

Magyarország mára Európa egyik legnagyobb koprodukciós filmes szolgáltató központja lett, és új koprodukciós és forgalmazási stratégiák révén a helyi ipar nemzetközi jellegének növelését célozza.

„Egy magyar film számára a helyi piac tízmillió embert jelent. De ha több európai partnerrel koprodukcióban gyártjuk a filmeket, potenciálisan több mint százmillió embert is elérhetünk” – mondta Káel Csaba. „Kis ország vagyunk, de érdekes témákkal megnyithatjuk a világot a mi történeteink számára” – tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Magyar Filmintézet 2020-ban 51 millió dollárral (43 millió euróval) támogatta a filmgyártást, és magyar partnereiken keresztül a külföldi producerek is pályázhatnak magyar támogatásokra. Magyarország filmszakmai adókedvezményt is nyújt, ami népszerű az olyan magas költségvetésű nemzetközi produkciók körében, amelyek a helyszínek és a felszereltség miatt érkeznek, legutóbb a Warner Bros és Legendary Pictures Dűne című produkciója.

Magyarországon a koronavírus-járvány alatt is nyitva voltak a filmstúdiók, és Káel Csaba „az utolsó simításokat végzi azon a terven”, amely alapján a Nemzeti Filmintézet négy műteremmel 2022-re több mint 12 ezer négyzetméterre bővíti a fóti stúdiókomplexumot – hívta fel a figyelmet a cikk.

„Gazdag filmgyártási hagyományunk van, és már több aranykorunk is volt. Azt szeretnénk, ha továbbfejlődne a filmgyártás és folytatódna ez a hagyomány” – mondta a kormánybiztos. „Közép-Európa és Magyarország a világ egyik legérdekesebb része. Szeretnénk megmutatni a világnak az életünket. A koprodukciók kiváló alkalmat teremthetnek a hazai filmek forgalmazásának bővítésére” – fűzte hozzá.

„Gazdag filmgyártási hagyományunk van, és már több aranykorunk is volt”
Fotó: Mirkó István

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.