időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Debreceni könyvtárosok az uszodában

Gőz József Miklós
2021.07.24. 12:29

Hozzátehetnénk, hogy az utcasarkon és a Liget téren, merthogy ilyen helyszínekre települt ki a nyári időszakban a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár mozgó filiáléja. Pontosabban a már említett téren, a Kerekes telepi uszodában, és a kertvárosi Akadémia és Szabó Lőrinc utcák sarkán álltak, illetve állnak az olvasók rendelkezésére.

Sok könyvtárhasználónak problémát jelenthet a nyári könyvtárba járás. A kánikulában nem szívesen mennek be az átforrósodott falak közé, s az akció elején még szájmaszk viselése és a védettségi igazolvány is kötelező volt a könyvtárépületekben. A könyvtárosok elhatározták, hogy maguk mennek az olvasók közé. A Csapókertben, a Liget téren jelentek meg először a helyi olvasó közönség igényei szerint összeállított állománnyal. A kölcsönzésen kívül majd minden szolgáltatás is elérhető volt, például térítésmentesen lehetett beiratkozni, az összes helyi könyvtárba érvényes olvasójegyet váltani. Ugyan a könyvtár-konténerben is fel kellett tenni a maszkot, de szabadtéri elhelyezésnél ez is kevésbé kényelmetlen. S ha már ott voltak, megszervezték azt is, hogy a konténer mellett kézműveskedést tanuljanak vagy gyakoroljanak az érdeklődők.

Nem sokkal később a Kerekes telepi strandfürdő területén ütötték fel sátorfájukat, azaz nyitották meg mobil könyvtárukat. Itt még könnyebb volt a kölcsönzés, hiszen ha az olvasóknak elegük lett a melegből, azonnal a zuhany alá, s a vízbe mehettek. S ha ezt is megunták, napozás közben olvasgathattak a kikölcsönzött könyvekből. Így nem voltak elmarasztalhatók a régi görögök által leszólásként használt mondással: „Nem tud olvasni és úszni.”

Jelenleg a kertvárosi részben tanyáznak a könyvtárosok. Itt augusztus 8-ig az eddig említetteken kívül Reschofszky György interaktív zenés műsorait élvezhetik a szokásos könyvtári szolgáltatásokon kívül, naponta 10 órától, s Nyári fabrikáló címen kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.