Finisébe érkezett Eperjes Károly első filmrendezése

A hazai szerzetesrendek ellehetetlenítésére indított támadásról szóló alkotás, a Krisztus inge az első nagyszabású filmes vállalkozás ebben a témában.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 14:15
null
A képen Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és az első filmrendezésére készülő színművész, Eperjes Károly kézfogása Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hónap telt el a forgatás befejezése óta, máris új mérföldkőhöz ért az Eperjes Károly rendezésében megszületett Krisztus inge című film. Nagy tetszést aratva július 2-án vetítették le először, zárt körben, a Nemzeti Filmintézetben, a kész produkció első vágott verzióját, amelyet a filmügyi kormánybiztos, Káel Csaba is megtekintett. A látottak alapján a résztvevők kiemelték, hogy

a kommunista hatalom által a hazai szerzetesrendek ellehetetlenítésére indított támadásról szóló alkotás a megvalósítását tekintve az első nagyszabású vállalkozás ebben a témában.

Arról, hogy mikor és hol lesz a film bemutatója, később döntenek. Jelenleg a zenei, hangi és képi utómunkálatok zajlanak gőzerővel, hogy mielőbb elkészüljön a végső változat, amit a közönség láthat.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és Eperjes Károly színművész
Fotó: Nemzeti Filmintézet

A Krisztus inge története

Az 1950-ben játszódó filmben Leopold atya azért küzd szerzetestársaival együtt, hogy a háború után újjáéledő országban ismét felvirágoztassa a ferences rendet. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza tevékenységüket, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatják. Ez a békés állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják, és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergely alakítják, míg jelentős mellékszerepekben többek között Koltai János, Tordai Teri, Császár Angela és Tóth Auguszta lesz látható.

(A borítóképen Káel Csaba és Eperjes Károly látható. Forrás: Nemzeti Filmintézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.