Hat pej csikó Szomjas György emlékének ajánlva

Egy még el nem készült magyar westernfilmhez írt főcímzenét Fehér Viktor a Kerekes dobosa, avagy Vittorio Bianco.  Az Amott legel című palóc népdalt Sohajda Péterrel közösen dolgozták fel Szomjas György emlékének ajánlva – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Magyar Nemzet
2021. 07. 05. 16:00
null
Fotó: Radu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig vonzott a magyar betyárvilág romantikája, amiről persze gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb mozgatórugói vannak, mint a puszta szabadságvágy: kilátástalanság, árulás, kényszerpályák, örökölt sorsok. A legtöbb betyár élete megérne egy filmet, de sajnos még várat magára, hogy XXI. századi narratívából is valaki elmesélje ezeket. Addig is ott vannak nekünk Szomjas György filmjei: a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek. Valójában ez a dal egy el nem készült film főcímzenéje, aminek jelenleg a forgatókönyvén dolgozom. A dal írása közben A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című pszicho-western lebegett a szemem előtt, amelynek komor, baljós hangulata ott lebeg a puszták felett” – meséli Fehér Viktor, aki még nagyapjától hallotta az Amott legel című palóc népdalt, aminek az átiratát Sohajda Péterrel közösen készítették el. „Szerettem volna egy olyan magyar népdalt választani, ami kellően borongós hangulatú. Mind a dalválasztás, mind a borító, mind a dallam lüktetése a borongós magyar western koncepciót erősíti” – tette hozzá Fehér Viktor.

És hogy honnan a Vittorio Bianco név? A közleményből ez is kiderült: egy olasz turnén a Kerekes vezetője, Fehér Zsombor így konferálta fel Viktort a színpadon a helyiek legnagyobb örömére. Azóta használja ezt a nevet, mint alteregó. Ebbe a – Halmos Béla program támogatásával létrejött – projektbe különösen illett a spagetti westernes hatás miatt. Közreműködők: Fehér Viktor – ének, dob, producer; Sohajda Péter – gitárok; Szlama László – citera.

A dal ITT meghallgatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.