Holnap kezdődik a Garten Balaton kortárs művészeti hetek

Három héten át három helyszínen, Lovason, Csopakon és Felsőörsön élvezhetjük a nyár egyik legsokszínűbb kultúrprogramját, a Garten Balaton szervezésében megvalósuló kortárs művészeti heteket. Kiállítások, tárlatvezetések, pódiumbeszélgetések, képzőművészeti témájú filmvetítések, valamint koncertek is várják az érdeklődőket augusztus 21-ig.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 19:00
null
hghgh Fotó: Burger Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat áll a Garten Balaton középpontjában, de ebben az évben a fotó is melléjük lép főszereplőként. A Garten Balaton a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Kultháló Veb2023 programjának első bázisa – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a Garten Balatonéhoz hasonló bázisok és programsorozatok kiemelten fontosak nemcsak a régió kulturális értékeinek, sajátosságainak megőrzése, de az európai kulturális vérkeringésbe történő bekapcsolásuk szempontjából is, miközben a kultúra közös nyelvén megszólítva a lakosságot erősítik és építik a közösséget.

A koronavírus-járvány kitörölhetetlen nyomot hagyott a kortárs művészetben
Fotó: Burger Zsolt

– A program során létrejövő kulturális bázisokon megtapasztalhatjuk a művészetek közösségformáló erejét, feltárulnak és mindenki számára elérhetővé válnak a Bakony–Balaton régió rejtettebb, láthatatlanabb kulturális értékei – mutatott rá Nagy Krisztián, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Kultháló Veb2023 projektmenedzsere.

A Garten Balaton programjai a bevonódáson és a saját élmény megszerzésén alapulnak. A rendezvény célja a kortárs művészet edukatív és élményalapú programokon keresztül való népszerűsítése a fiatal generációk körében is. A meghívott előadók a tudomány és a művészet határterületéről érkezve értelmezik a kortárs alkotásokat, a társművészeti programok más-más aspektusból kapcsolódnak a képzőművészethez.

A nyolc kiállítás sok műfajból válogat
Fotó: Burger Zsolt

Idén összesen nyolc kiállítás és öt közösségi akció valósul meg, tizenkét pódiumbeszélgetésen értelmezik a képző- és fotóművészet legújabb jelenségeit a legkiválóbb szakértők bevonásával. A két kertmoziban tizenegy képzőművészeti témájú játék-, dokumentum- és animációs film közül választhatunk, nyolc kortárs és könnyűzenei koncert, valamint egy színházi előadás gazdagítja a programot. Emellett formabontó tárlatvezetésekkel hozzák testközelbe a művészetet. A Garten Balaton szakmai partnere idén első alkalommal a Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Közreműködésükkel valósul meg a Felsőörsi Fotóudvar, ahol a kortárs fotográfiáé a főszerep.

A közlemény szerint a program összeállításakor fontos szempont volt a közösség bevonása, a helyi alkotók támogatása, valamint a kulturális emancipáció. Igazán izgalmasnak ígérkezik Koronczi Endre köztéri installációja és közösségi projektje, amely a természet legkiszámíthatatlanabb elemére és az emberi civilizáció egyik leginkább természetromboló termékére, a műanyag zacskóra épít. A hatalmas fémvázra erősített több száz színes, áttetsző zacskó a fény és a szél hatására óriási, élő organizmus hatását kelti. A Fotómentés Lovason című programon a Garten Balatonban felállított állomáson Lovas lakóinak a település életével kapcsolatos vagy éppen legkedvesebb családi fotóit digitalizálják, amikből aztán fotóvetítést terveznek, és a Fortepanhoz is eljuttatják a képeket. De Zámbó Attila képzőművész szabadtéri szoborkiállításának megnyitóján és biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen is részt vehetünk. A túra során Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, valamint a Garten Balaton Művészeti Vásár két kurátora, Bánki Ákos és Schneller János mutatja be az egyes állomásokat.

Nem csupán nézni-, hallgatnivaló is lesz
Fotó: Burger Zsolt

A festmény határa címmel pódiumbeszélgetést tartanak Gál András festőművész és Antal Péter műgyűjtő közreműködésével. Gál András a festészet igen sajátos ágát űzi, monokróm képeket készít, melyek hazai befogadása sokszor korlátokba ütközik a műfajról való tudáshiány miatt – többek között ezért is várható nagyon érdekes beszélgetés. Mindemellett az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Zalaszentgróti művésztelep szabadtéri szoborkiállítását is megnézhetjük. Az alkotók valamennyien szorosan kötődnek a természethez, a Balatonhoz, de leginkább a kőhöz, melynek anyaga mindannyiuk számára inspiráló forrás.

A részletes programokról a Garten Balaton honlapján tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.