Júliusban is folytatódik a Pilinszky100 programsorozat  

Az érdeklődők láthatnak a költő és Róma kapcsolatát bemutató filmet, részt vehetnek városi sétán és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncerteken is.

Magyar Nemzet
2021. 07. 11. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi Kulturális Ügynökség közleménye szerint Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó, Pilinszky100 elnevezésű programsorozat januárban indult a Petőfi Irodalmi Múzeum és az ügynökség támogatásával. A Múzeumok éjszakáján tartott szezonzáró program után nyáron is több helyszínen és rendezvényen folytatódnak az események.

Július 15-én mutatják be azt a Rómában forgatott videófilmet, amelyben Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író, Pál Dániel Levente költő és Vecsei H. Miklós színművész Pilinszky Rómáját járják be.

A júniusi út során azokat a helyszíneket keresték fel, amelyek meghatározóak voltak Pilinszky számára az először 1947-ben, majd az 1960-as évek végén tett utazásai során.

A Pilinszky János és Róma című irodalmi film a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán lesz látható.

Pilinszky-sétát is indítanak a hónapban. Forrás: Wikipédia

Július 24-én először szervezik meg a centenárium részeként a Pilinszky-sétát, ahol az érdeklődők mintegy másfél óra alatt kis csoportban, irodalmi műveket megidézve járhatják be a Pilinszky Jánoshoz kapcsolódó budapesti helyszíneket, megismerve alkotói és családi történeteket, megidézve verseket, naplórészleteket és leveleket.

A séta vendége első alkalommal Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke lesz. A következő sétát augusztus 14-én tartják, majd ősztől havonta megszervezik.

Két premiert is láthat a közönség a Pilinszky100 programjaként az idei Művészetek völgye fesztiválon. Taliándörögdön, a Petőfi-udvarban július 28-án lesz a felvidéki Gorlo Volka zenekar Örökkön örökké című, Pilinszky János életművéhez kapcsolódó előadása Dékény Niki és Szabó Máté közreműködésével. Másnap, július 29-én a Tilos csillagon című irodalmi koncert mutatkozik be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.