Kate Winslet az easttowni rejtélyek nyomába ered

Easttownban mindenki rokon vagy gyerekkori barát, így különösen kellemetlen, amikor bűneset történik.

2021. 07. 31. 18:14
null
Easttownban mindenki rokon vagy gyerekkori barát, így különösen kellemetlen, amikor bűneset történik Fotó: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ne szeretné a csavaros-izgulós bűnügyi sorozatokat? Amikor adott egy rejtélyes gyilkosság, hősünk pedig megpróbálja kibogozni a szálakat, ám a cselekmény során hamar kiderül, hogy semmi és senki nem az, aminek látszik, és a néző agytekervényei is jócskán meg lesznek dolgoztatva, mire végül kiderül az igazság. A zsáner sajátja, hogy a főszereplő nyomozó kap a sztorihoz egy bonyolult, sokat látott, sokat megélt, olykor kissé sötét személyiséget, amelyet aztán remekül ki lehet bontani párhuzamosan a cselekmény előrehaladtával, amely általában egy álmos kisvárosban játszódik. Láthattuk ezt az utóbbi években többek között például a műfaj egyik legjobbjának számító True Detective-ben, ahol a Matthew McConaughey által alakított detektív különféle rétegeit hámozhattuk le, vagy ha már női nyomozóknál tartunk, az Éles tárgyakban a megkeseredett Amy Adams tért vissza rég elhagyott szülővárosába.

Az Easttowni rejtélyek ugyanezt a narratívát követi, de olyan zseniálisan, hogy már most az idei év legjobb sorozatai között kell említeni. Easttownban mindenki rokon vagy gyerekkori barát, így különösen kellemetlen, amikor bűneset történik: alapjaiban rázza meg a közösséget, a rendőrségre pedig óriási nyomás kerül, hogy a végére járjon az ügynek. Mare Sheehan (Kate Winslet) nyomozónő fia öngyilkos lett, így unokájáról ő gondoskodik, miközben művészi hajlamokkal megáldott, érzékeny tinédzser lánya egyetemre készül. Volt férje nem csupán a szomszédja, de épp újra akar nő sülni, ráadásul nehéz természetű édesanyja is a házában él. A munkába menekül, ám nem minden úgy megy, ahogy szeretné: fiatal lányok tűnnek el a városban, majd holtan találnak egy leányanyát is.

Az Easttowni rejtélyek ugyanúgy működik drámaként, mint krimiként: mind a két szál gyönyörűen ki van dolgozva, és egymásba fonódva viszik előre a cselekményt megdöbbentő fordulatokkal. A karakterek és a dialógusok kidolgozottak, a színészek kitesznek magukért, a főszereplő Kate Winslet viszont egészen briliáns, nem véletlen, hogy bezsebelt alakításáért egy Emmy-jelölést: plusz kilókkal, előnytelen ruhákban, fáradtan és smink nélkül, nagymamaként láthatjuk, ahogy próbálja összerakni szétesett életét, miközben a sikertelen nyomozás terhe is nyomasztja. A mogorva Mare-t nehéz kedvelni, viszont képtelenség nem azonosulni vele, ahogy rendületlenül, mégis sokat hibázva, igazán emberi módon küzd meg a kihívásokkal, és közben életének darabjait összerakva próbál túljutni múltbéli traumáin.

Easttownban mindenki rokon vagy gyerekkori barát, így különösen kellemetlen, amikor bűneset történik
Fotó: HBO

A minisorozat szimpatikus műfaj, hiszen a játékidő többszörösét teszi ki egy játékfilmének, ezért benne van mélyebb jellemrajzok, izgalmas karakterfejlődés és jobban kibontott cselekmény lehetősége anélkül, hogy siker esetén nagyobb profit reményében a végtelenségig húznák az alkotók. Az Easttowni rejtélyek megéri az időt, amiért nincs benne egyetlen érdektelen vagy unalmas mozzanat sem, végig fenntartja a figyelmet, és még egy elegáns tiszteletadás is belefért a műfaj egyik csúcsának, A bárányok hallgatnak című, idén kereken harmincéves klasszikus thrillernek is. Kate Winslet pedig minden létező díjat megérdemel manírmentes alakításáért.

(Easttowni rejtélyek. Amerikai krimisorozat, 65 perc, 2021. Rendező: Craig Zobel. Forgalmazó: HBO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.