Koncertek minden mennyiségben, színház minden műfajban – Indul a fesztiválnyár

Hosszú böjt előzte meg az e nyári fesztiválszezont. S bár nem mindenki indítja újra a rendezvényét, a Tisza-tavi napok olyan felütést adnak, amelyet ­vélhetően a kisebb, nagyobb, giga, zenei, színházi, tánc, gasztronómiai, filmes és mindenféle fesztiválok követnek. Mint például a Tisza-tavi után néhány nappal kezdődő Cervinus művészeti fesztivál, immáron tizedik alkalommal, a történelmi Magyarország szívében, Szarvason, a szlovák színház szervezésé­ben.

Munkatársunktól
2021. 07. 07. 7:30
null
Az Omega musical Fotó: PIXELTASTER Forrás: PIXELTASTER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza-tónál látható-hallható produkciók fényében a zenei fesztiválszezon helyszíneinek erősen össze kell ­kapniuk magukat, lévén majd minden műfaj legjelesebbje színpadra lép a TÓMÉK-on. Mielőtt fellebbentenénk a fátylat a sztárokról, tartozunk annyival, hogy magyarázatot adunk a fenti betűszóra. Az pedig így megy: tó, móka, élmény és kaland. Most pedig lássuk a sztárokat: Parno Graszt, Budapest Bár, Caramel, Bёlga, Bagossy Bothers Company, Horváth Tamás, Bohemian Betyars, Vad Fruttik, Dirty Slippers. És a 7-től 10-ig tartó rendezvénysorozat ráadásaként ­11-én az Experidance látogat Tiszafüredre, a Gyöngyhajó lány balladája című Omega-musicaljével. A táncosok, énekesek olyan számokat adnak elő, mint a Hűtlen barátok, a Holló, a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a Kötéltánc, a Ha én szél lehetnék, a Petróleumlámpa, az Őrültek órája, a Nyári éjek asszonya, az Ezüsteső, a Trombitás Frédi és természetesen a Gyöngyhajú lány.

Az Omega-musical
Fotó: PIXELTASTER

Az idei TÓMÉK különlegessége, hogy egyszerre tartják a halas napokkal. A halas napokat Tiszafüred 1978 óta rendezi meg, és mint a neve elárulja: a hal áll a középpontjában. Ennek szellemében a helyi hagyományőrzők gyermek- és sportprogramokkal, versenyekkel, kézműves-foglakozásokkal, főzőversennyel várnak minden érdeklődőt. A rendezvénysorozat a híres tiszai halászlé készítésének a hagyományaira épül. Nem véletlenül a legnagyobb figyelemmel övezett program a halászléfőző verseny.

Nem csupán e szűk hét szól a kultúráról a tóparton, amennyiben július 30. és augusztus 1. között zajlik a Tisza-tavi fesztivál. Ennek is van talányosabb elnevezése: a Természet operaháza. Ebből kiviláglik, hogy a pop és a rock helyébe a komolyzene kerül, olyan művészek tolmácsolásában, mint – mások mellett – Miklósa Erika, Wiedemann Bernadett, Balázs János, a Vivat Bacchus, Kegye János, Csere László, Kalocsai Zsuzsa, Rálik Szilvia, a Sárik Péter Trió vagy a Szent Efrém Férfikar.

S alig ér véget a Természet operaháza, Nagy-Magyarország középpontján, Szarvason elkezdődik a X. Cervinus Művészeti Fesztivál. Július 14-től két héten keresztül a színjátszásról szól minden a Vízi Színházban. Előadásokról a szarvasi szlovák társulat, a Cervinus Teátrum gondoskodik. Az együttes művészeti igazgatója, Dósa Zsuzsa színművész-rendező elárulta: a program összeállításakor idén is minden generációra gondoltak, a közönséget különböző műfajokkal várják a prózától a vígjátékon át egészen a táncszínházig. Három bemutatót a kulturális államtitkárság pályázati támogatásával hívnak életre. Frederick Stroppel a Sors bolondjait, Maugham–Nádas–Szenes Imádok férjhez menni című zenés darabját, s az először látható Twist Olivért.

Bemutatják sikerelőadásukat, a Hotel Mentholt, továbbá a Bűvös tojás című szlovák mesejátékot, és fellép a Varidance Kármen című táncszínháza is. A fesztivált Szalonna és bandája koncertje zárja. Mivel szlovák–magyar kétnyelvű színházként működnek, szlovák esttel szintén várják a nem magyar anyanyelvű érdeklődőket.

 

Szalonna és Bandája
Fotó: Váradi Levente

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.