Kortárs légtáncelőadás a női kettősségről

A Szépasszony legendáján keresztül mutatja be a női létből fakadó ellentéteket az Újcirkusz legújabb előadása az Artus Kortárs Művészeti Stúdió Arccal a Halnak című programjában.

Magyar Nemzet
2021. 07. 01. 11:56
null
Podmaniczky Dorottya Fotó: Irene Papas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tündér vagy boszorkány? Leginkább mindkettő: nőnek lenni ugyanis ellentmondásokkal teli állapot. A Szépasszony legendáján keresztül mutatja be a női létből fakadó ellentéteket az Újcirkusz legújabb előadása az Artus Kortárs Művészeti Stúdió Arccal a Halnak című programjában.

Az Ezerarcú Szépasszony olyan kortárs előadás, amely a tánc és a levegőakrobatika elemeit ötvözi. A négy fiatal előadóművész – akik egyben a ­produkció alkotói is –, Georgina Cassels, Marta Matovelle, Podmaniczky Dorottya és Zetelaki Réka szimbolikusan megjárja a poklot és a mennyországot is a színpadon – hol a földön, hol pedig a levegőben.

Szépasszony ezer arca – akiben az öröm és a rontás egyszerre munkálkodik, ahogyan az összes nőben – az archaikus és a személyes képek összefonódásából, a szimbólumok nyelvére fordítva születik meg a négy művész által bemutatott koreográfia során. A rendezői koncepció szerint „minden nő egyszerre istennő és démon, és e kettősség köré csoportosuló asszociációk, sűrű szimbólumok a nőt ezerarcú lénnyé teszik”.

A szimbolikus cselekmény több szálon fut, melynek során a közönség is részesévé válik az előadásnak, miközben több, különböző szempont alapján veheti górcső alá a mindenkori nőt. A főszerep mindenképp a mozgásé; az előadók egymás között, illetve a közönséggel is ezen a nyelven kommunikálnak. Ahogy az alkotók fogalmaznak: „Az improvizatív és folyamatosan újító szellemiségű kortárstánc organikussága és természetessége fonódik egybe a légi akrobatika határozott szabályaival.”

A 2021. július 3-án 20 órától látható premiert másnap újabb előadás követi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.