Meghosszabbították a karmesterverseny jelentkezési határidejét

A pandémiára való tekintettel július 19-ig lehet jelentkezni az immár harmadik alkalommal megrendezett III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyre. A szeptemberben Budapesten megvalósuló verseny első két helyezettje neves szimfonikus zenekarok koncertjén vezényelhet – közölték lapunkkal a szervezők.

Magyar Nemzet
2021. 07. 13. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A III. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny célja, hogy valódi karrierlehetőséget nyújtson a feltörekvő zenekari karmestereknek, akik nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhetnek a megméretésre (a korábbi versenyek győzteseinek kivételével). A szervezők lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a verseny két fő szakaszból áll: az előválogató március 1-jétől július 19-ig tart, melynek során a videóanyagokat és az önéletrajzokat értékelik. Az első fordulót, illetve a további eseményeket pedig szeptember 4. és 11. között tartják Budapesten, a MÁV Szimfonikus Zenekar részvételével. A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik és a verseny oldalán is közvetítik.

A zsűriben olyan neves karmesterek, művészek foglalnak helyet, mint John Axelrod, a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendég karmestere, a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója.

Oleg Caetani, aki Torinóban elnyerte a RAI (Olaszország közszolgálati rádió- és televíziótársaságának zenekara) díját, valamint Berlinben megnyerte a Karajan-versenyt. Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója; Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója; Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója; Sergey Smbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere is részt vesz a zsűri munkájában.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=CQZ6523whng[/embed]

 

Az első helyezett 2500 euró díjazásban részesül és hivatalos oklevelet kap, emellett vezényelhet egy-egy koncertet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, a MÁV Szimfonikus Zenekarban, a Plocki Szimfonikus Zenekarban, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekarban és a Genfi Nemzetközi Zenekarban.

A második helyezett szintén 2500 euró díjazásban részesül és hivatalos oklevelet kap, továbbá egy-egy hangversenyen dirigálhatja a MÁV Szimfonikus Zenekart és a Plocki Szimfonikus Zenekart. Az a hat versenyző, aki bejutott a középdöntőbe, azonban nem került be a döntőbe, megkapja a Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny aranymedálját.

A jelentkezéshez a karmestereknek el kell küldeniük két merőben eltérő karakterdarab videójának linkjét – kizárólag e-mail útján – a verseny honlapján leírtaknak megfelelően. A beválogatott jelentkezőket e-mailben értesítik, de a nevek listáját a weboldalon is közzéteszik. Az előválogatóhoz szükséges jelentkezési nyomtatványokat és dokumentumokat július 19. éjfélig várják az [email protected] e-mail címre.

A komolyzenei eseménysorozat a Classics Management Kft. és az Overture Nonprofit Közhasznú Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg.

(A borítóképen Doráti Antal karmester. Forrás: Antaldoraticompetition.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.