időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Transzgender lobbi Cannes-ban is

Ditzendy Attila
2021.07.19. 07:30
Transzgender lobbi Cannes-ban is

Úgy fest, a műveltnek mondott világot kisebb-nagyobb szünetekkel a francia forradalom óta uraló jakobinusok ­– akik hálózatot működtettek majd minden európai országban, hogy forradalmat robbantsanak ki – kávéja lefőtt. Elsöpörték őket a teremtést és a természet törvényeit egyaránt tagadó, szabad nemváltók. Mindenesetre erről árulkodik a mindenkori haladást hirdető, hatvannyolcas lázadó szellemű művészet világméretű seregszemléje s filmpiaca, Cannes.

A jakobinus megmondók tutira vették, hogy a 74. fesztivál Arany Pálmáját Enyedi Ildikó filmje viszi. A L’Humanité meg a Le Monde – előző a Francia Kommunista Párt lapjaként jelent meg, szovjet pénzügyi háttérrel, az utóbbi tulajdonosi körének egyike a szocdem párt tagja, a másik Yves Saint Laurent homoszexuális szeretője volt, a harmadik szexchat-szolgáltatóként, 24 esztendősen milliomos lett – a Füst Milán-adaptációra voksoltak. Tévedtek, A feleségem története nem kapott fődíjat. Azt a Titán érdemelte ki.

Nem Störr kapitány húsz nyelvre lefordított, Nobel-díjra felterjesztett története, férfi és nő örök szerelmének meséje, hanem – miként a Le Monde fogalmazott – egy transzgender film. Elsöpörte a haladár szellem az avítt múltat! Azonban még küzdenie kell a nézői ízléssel, lévén a művelt s ünneplőbe öltözött nézők nehezen viselték a leszbikus szeretkezéseket vagy éppen az önabortuszt. Huszonöt-harminc filmrajongót a mentőknek kellett kezelésbe venniük, többen pedig a széksorok közé hánytak.

Julia Ducournau francia rendező vitte el az Arany Pálmát
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A 74. Cannes-i Filmfesztivál díjazottjai:

Arany Pálma: Titán (rendező: Julia Ducournau). Nagydíj (megosztva): Ghahreman (A Heros, rendező: Aszhar Farhadi), Hytti Nro 6. (rendező: Juho Kuosmanen). A zsűri díja (megosztva): Ha’berech (rendező: Nadav Lapid), Memoria (rendező: Apichatpong Weerasethakul). Legjobb rendezés díja: Annette (rendező: Leos Carax). Legjobb női alakítás díja: Renate Reinsve (Julie, En 12 chapitres). Legjobb férfi alakítás díja: Caleb Landry Jones (Nitram). Legjobb forgatókönyv díja: Doraibu mai ka (Drive My Car), forgatókönyvíró: Hamagucsi Rjuszuke és Takamasza Oe. Arany Pálma (rövid­film): Tien hszia vu ja (rendező: Tang Ji). Arany Kamera: Murina (23, rendező: Antoneta Alamat Kusijanović). Tiszteletbeli Pálma: Jodie Foster, Marco Bellocchio.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.