Áradó dallamok, virtuóz technikák

A Zempléni fesztivál már az első napokban hírnevéhez méltóan kápráztatta el a közönséget igényes komolyzenei és dzsesszkoncertekkel. Vasárnap az indiai származású zongoraművész, Marialena Fernendes Schubert-, Schumann-, valamint Brahms-dalokkal kísérte Megyesi Schwartz Lucia világhíres magyar operaénekesnőt, este pedig Mozart és Beethoven közismert és közkedvelt darabját vezényelte Keller András, a Concerto Budapest zenei vezetője. Az előadáson zongorán közreműködő Berecz Mihály virtuóz technikáját pedig még sokáig emlegeti majd a hét végéig tartó fesztivál értő közönsége.

2021. 08. 16. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába beszélt angolul az indiai származású, Ausztriában élő zongoraművésznő, Marialena Fernendes, és énekelt németül Schubert-, Schumann-, valamint Brahms-dalokat Megyesi Schwartz Lucia világhíres magyar operaénekesnő Tolcsván az Oremos pincészet kastélyában, a zene nyelvét mindenki jól értette. A bensőséges békebeli hangulatot idéző szalon jellegű koncerten a hallgató szinte szürreális élethelyzetben érezhette magát, úgy, mintha megállt volna a század elején az idő. Egy olyan világba csöppent, ahol a családtagok hasonló szalonkoncerteket adtak egymásnak belevonva a fiatalabb nemzedékeket is az előadásba, és ezzel értelmet is adtak a gyermekek zenei nevelésének. Marialena Fernendes először lép fel Magyarországon. A művésznő finom lélekkel játszott a zongora billentyűin, miközben teljes szimbiózisban volt az Magyar Operaház szólistájával a dalok előadása során.

Marialena Fernendes, és Megyesi Schwartz Lucia   Fotó: Oszlányi Gyöngyvér


A Zempléni fesztivál egy másik kiemelkedő koncertjén Mozart és Beethoven zenéjét hallhatta a műértő közönség. A koncertet eredetileg a sárospataki várban tartották volna, de az utolsó pillanatban az időjárás viszontagságai miatt a Makovecz Imre által tervezett, frissen felújított művelődési házban rendezték meg. Bár ezen a helyszínen nem hűsítette a közönséget a várkertben élvezhető szellő, a hangok hullámain egy igazán különleges zenei élményben részesülhettek a hallgatók. Keller András a Concerto Budapest zenei vezetője Mozart és Beethoven közismert és közkedvelt darabját vezényelte. A koncerten zongorán közreműködött Berecz Mihály, aki fiatal kora ellenére magas szintű technikai tudásával és virtuóz játékával lenyűgözte a közönséget. A hallgatóknak annyira tetszett a fiatal művész előadása, hogy nem engedte el a színpadról vastapssal addig, amíg ráadást nem adott, amelyben ámulatra méltóan gyorsan játszott a zongorán elkápráztatva a közönséget virtuóz technikájával.

 

(Borítókép Oszlányi Gyöngyvér fotója.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.