Életre kelnek a magyar eredetmondák alakjai

A legnagyobb zenés produkciók látványvilágát idéző, különleges felvonulást láthatunk augusztus 20-án. Szent István napján az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint hazai előadók részvételével elevenedik meg Magyarország alapításának története.

Magyar Nemzet
2021. 08. 11. 10:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön hatalmas installációkkal, hazánk ismert művészeivel zenés-táncos felvonulást rendeznek az Andrássy úton. A látványos forgatag megidézi, mi több, életre kelti a magyar mondavilág alakjait és nemzeti szimbólumainkat – áll a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a felvonulás tervezete három egységből áll: a föld, a haza és a nemzet.
Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, pogány korunk hitregés világának eredeti alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg. A négy és fél méter magas turulmadarat és a tizenhat ember által működtetett csodaszarvast a Haza blokkban a kilenc méter átmérőjű korona követi, míg Szent István óriásszobor formájában jelenik meg. És mi más lehetne a produkció záró jelképe, mint az utolsó egységé­ben megjelenő, hatvan méter hosszú, varrott magyar zászló.
– A trikolór színei szimbolikus jelentéssel bírnak. A piros a kitartó erő, a fehér a nemzeti hűség, a zöld a haza jövőjében bízó remény. Ezek együttesen pedig egy nagyszerű ország jövőjét tárják elénk – idézi a közlemény Juronics Tamás művészeti vezető gondolatait.
A nagyszabású eseményen fellép mások mellett Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea énekesek, a Road és a Göncöl Zenekar, valamint a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, a Magyar Honvédség Katonazenekara és a Magyar Díszőrség lovas egysége is.
A programnak augusztus 20-án 10 órától az Andrássy út ad otthont, az eseményt az MTVA élőben közvetíti. Az installációk az ünnepi hétvégén a Hősök terén tekinthetők meg, ahol sötétedés után különleges fényfestés adja a történelmünket bemutató óriás tárgyak esti pompáját.

 

(A borítóképen a Hősök tere látható. Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.