Festőzseni új megközelítésben

A művészet templomai sorozat alkotói egy újabb emléket állítanak a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak. A híres reneszánsz mesterhármas (Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarroti mellett) tagját kortársai és a későbbi generációk is zseninek tekintették.

Breuer Csilla
2021. 08. 16. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 26-tól láthatjuk a hazai mozikban a Raffaello – Az ifjú zseni című művészeti dokumentumfilmet. A művészet templomai sorozat, melynek soron következő epizódja ez az alkotás, nem először foglalkozik Raffaello Sanzióval, a reneszánsz festőzsenivel. A 2017-es, Raffaello – A festőfejedelem című epizód után viszont ez alkalommal Raffaello művészetét teljesen új megközelítésben vizsgálják az alkotók. Míg a korábbi filmben példátlan alapossággal mutatták be a mester életét és művészetét, harmincnyolc Raffaello-kép és további hat, általa inspirált alkotás segítségével, most Massimo Ferrari rendező a rendkívüli női portrékon keresztül elemzi az urbinói művész pályáját.
Számtalan fontos nőalak szerepel Raffaello festményein: az anya, a szerető, a megbízó, az istennő. A kiválasztott alkotásokat – köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala, a La fornarina, a Hölgy fátyollal – alapos elemzése révén új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága.
A részletgazdag közeli felvételek, a számtalan szakértői interjú és a hiteles műelemzések ennek a sorozatnak védjegyeivé váltak az évek folyamán. Ebben a részben sem kell őket nélkülöznünk, valamennyi az elmélyülést segíti a témában.
 

A Galatea diadala a római Farnese palotában   Fotó: Pannonia Entertainment

A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzeletgazdag animációi teszik még szemléletesebbé. Raffaello életének legfontosabb pillanatai álomszerű, a mítosz, a legenda és a valóság határán mozgó képi világban elevenednek meg.
A Raffaello – Az ifjú zseni díszbemutatója augusztus 25-én 18.30 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a vetítés előtt Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora mond bevezetőt. Az Uránia mellett országszerte számos további artmoziban is bemutatják a filmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.