Fizikai erőszakot is alkalmazott a FESZ-ből kizárt Spirit Színház igazgatója

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége közleményben tudatta, hogy kizárta tagjai közül a Spirit Színházat.

Magyar Nemzet
2021. 08. 10. 20:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) elnöksége közleményben tudatta, hogy kizárta tagjai közül a Spirit Színházat. Az ügyben többen érintettek, a Spirit Színház Nonprofit Kft. alapító-tulajdonosát, Perjés Jánost félelemkeltő magatartással, fenyegetéssel és kisebb súlyú fizikai erőszakkal is vádolják, valamint azzal, hogy kiskorút foglalkoztatott az adott tevékenységhez szükséges szülői engedély nélkül.

A FESZ-hez több panasz is érkezett 2018 és 2021 között a tulajdonos-igazgató ellen, ezek hatására indították el a kizárási eljárást. A jelentés hat sértett panaszát tartalmazza, de vannak további panaszosok is, akik viszont teljes anonimitást kértek.

Perjés János 2011-ben alapította és magánszínházként vezette a Spirit Színházat. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy az igazgató el van tiltva a vezető tisztségviselő tevékenységtől, mégis döntéshozóként vesz részt a színház életében, vagyis a műsorpolitikát, a szerződtetéseket közvetlenül tudja befolyásolni, úgyszintén a pénzügyi folyamatokat, tehát a foglalkoztatottak felett nem formális hatalommal rendelkezik.

A bizottság megállapította a hatalommal való visszaélés több formáját is. A Telex megkeresésére a FESZ elmondta, hogy Perjés János a panaszosok szerint több alkalommal vasszékeket dobott a társulat tagjai felé és egy embert meg is ütött. A Spirit Színházat is keresték, de nem sikerült elérniük.

A témában az Index is cikkezett, nekik sikerült elérniük Perjés Jánost, aki viszont arra hivatkozott, hogy külföldön tölti a szabadságát és nem nyilatkozik, csak annak lejárta után.

(A borítóképen Perjés János a professzor szerepében A karnevál vége című előadás próbáján látható. Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.