Jób – A krakkói Exit Színház filmes-színházi előadása

Az Ars Sacra fesztiválon látható bibliai adaptáció a szenvedés értelmére keresi a választ.  

Magyar Nemzet
2021. 08. 28. 19:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 15 éves jubileumát ünnepelő Ars Sacra fesztivál keretében, a budapesti Lengyel Intézet támogatásával mutatják be a krakkói Exit Színház Jób című előadását szeptember 4-én a Premier Kultcaféban. A bibliai Jób könyvének adaptációja a szenvedés értelmének kérdését feszegeti a fogyatékkal élő és ép színészekből álló társulat játékán keresztül. Jóbot az agyi eredetű végtagbénulással élő Tomasz Balon játssza. Az előadás egészét versek és Laura Makabresku fotói szövik át. Dramaturg, rendező: Maciej Sikorski.
A krakkói Exit Színházat 2016-ban alapította Maciej Sikorski. Előadásaiknak fontos részét képezik az árnyékszínház elemei, az élőzene, valamint az alkotókkal történő találkozás és beszélgetés. A színház alapítójának egy olyan szociális színházi forma létrehozása volt a célja, ahol a társulat fogyatékkal élő és egészséges tagjai a színpadon és azon túl is kölcsönösen támogatják egymást. Az Exit Színház legfőbb hivatása a sérültek és épek közötti szakadék csökkentése. Előadásaikban legtöbbször a Biblia könyveit dolgozzák fel, a boldogság elérésének lehetséges útjait keresik. 

„Mindannyian tudjuk, hogy az üzletekben, irodákban és egyéb nyilvános helyen kihelyezett „Exit” tábla vészkijáratot jelent. A társulatom tagjainak az Exit Színházban folyó alkotómunka nyújt ilyenfajta lehetőséget. Segít kitörni a fogyatékosság rabságából”– vallja Maciej Sikorski alapító.  

Az előadás ingyenes, azonban a korlátozott nézőszám miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az e-mail-címen van lehetőség: [email protected] 

 

Borítókép: Tomas Balon Jób szerepében az előadás egy jelenetében. Fotó: Budapesti Lengyel Intézet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.