Kékkői Zalán, a Beatrice gitárosa szólólemezzel jelentkezett

Az instrumentális rockzenei albumon kiemelkedő zenésztársak működnek közre, köztük a Grammy-díjra esélyes Borlai Gergő dobos. A lemez vásárlói egy exkluzív nyereményjátékban is részt vehetnek.

Magyar Nemzet
2021. 08. 10. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kékkői Zalán a kilencvenes évek óta van jelen a hazai rockzenében előadóként, de saját szerzeményeit most először hozza nyilvánosságra. A My World, My Dream című rocklemezen lágyabb hangvételű, dallamos szerzemények és zúzósabb, keményebb dalok is helyet kaptak.  

A tizenöt-húsz éve instrumentális zenével is foglalkozó gitáros számára egy álom beteljesülése az album megjelenése, ez tükröződik a címében – Az én világom, az én álmom – is.

A dalokat Kékkői Zalán írta, ám közreműködőként kiváló zenésztársakat hívott meg a szólólemezére. 

– Még a Kőbányai Zenei Stúdióban, a kilencvenes években ismertem meg Borlai Gergő és Kaszás Péter dobosokat, akik igazi világklasszisok. Kaszás Peti évek óta Al Di Meola zenekarának tagja, Borlai Gergő pedig jelenleg Grammy-díjra esélyes a The Missing Song című szólólemezéért a legjobb kortárs instrumentális album kategóriában és világsztárok sorával turnézik a világ minden pontján. Bár régóta ismerjük egymást, korábban nem volt alkalmunk együtt zenélni. Hasonló szempontok alapján választottam a többieket is. Elsősorban olyan művészeket kértem fel közreműködésre, akiknek évek óta követem a munkásságát és nagyon szeretem, amit képviselnek. Így a lemezen Fehérvári Attila, Takács Roland Kanóc, Fekete Tibor Samu és Laczik Fecó basszusgitározik, valamint Szebényi Dani játszik a billentyűs hangszereken, a hangmérnök pedig Szakos Krisztián volt. A dalok hangulatától függően kértem fel őket az együttműködésre, és megtisztelő, hogy mindannyian azonnal igent mondtak. Az adott keretek között pedig kreatívan hozzátették a saját tudásukat, személyiségüket, zenei világukat a szerzeményeimhez – nyilatkozta Kékkői Zalán az alkotói folyamatról.

A megjelenéshez egy exkluzív nyereményjáték is kapcsolódik: a lemez mellé kapott kupon kódját visszaküldők részt vesznek egy sorsoláson. A győztes az Ibanez legújabb elektromos gitárját nyeri meg, amelynek a világpremierje szeptember 1-jén lesz, vagyis az első, Magyarországra érkező vadonatúj hangszer tulajdonosa Kékkői Zalán szólólemezének vásárlói közül kerül majd ki.

Fotó: Szabó Zoltán

 

Kékkői Zalán szólólemeze, a My World, My Dream már valamennyi ismert online platformon elérhető, fizikai formátumban pedig a www.zalanweb.hu oldalon rendelhető.
 

A Kőbányai Zenei Stúdiótól a Beatricéig

Kékkői Zalán magántanároktól vette az első gitárleckéket, majd 1996-ban kezdett tanulni az akkor indult, mára legendássá vált Kőbányai Zenei Stúdióban. Pályafutása során számos formációval és előadóval dolgozott. A kilencvenes években például a Psycho és a Smith’s and Session tagja volt, majd 2001 végén Ákos hívta meg a zenekarába, amelynek egy kis megszakítással 2014-ig volt a tagja.  Közben 2011-ben a Káosz Központ zenekar egyik alapító tagja volt, amellyel egy nagylemezt adtak ki. Emellett Kékkői Zalán három évig volt Varga Miklós zenekarának gitárosa, de a közönség hallhatta a játékát Rúzsa Magdi és Keresztes Ildikó koncertjein is.  A rockzene mellett olyan színházi produkciókban is játszott, mint a Hair, a Shrek, a Passió XXI és a Hegedűs a háztetőn. Miután 2010-ben bekerült Szörényi Levente Hattyúdal koncertjének zenekarába, egymást követték a hasonló felkérések, hiszen gitározott az Illés Beatünnep című produkciójában, a zenekar dalaira épült Tiéd a világ című zenés színdarabban, az István, a király című rockoperában a Királydombon és az Arénában, illetve a Fonográf együttes búcsúkoncertjén is. Nagy Feró 2018-ban kérte fel közös munkára, azóta a Beatrice gitárosa. Első közös fellépésük a zenekar 40. születésnapi koncertje volt az Arénában. Kékkői Zalán tanít az Intermuzika zeneiskolában, valamint évek óta rendszeresen oktat a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban. 

(A borítóképen Kékkői Zalán látható. Fotó: Juhász Bogi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.