Különleges lelkigyakorlatra hív Pannonhalma

A tér szakralitásán keresztül hangolódhatunk Istenre a háromnapos lelkigyakorlat során augusztus 23-tól 25-ig.

Magyar Nemzet
2021. 08. 07. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mert a hely, amelyen állsz, szent föld – úton élettereink megszentelése felé” címmel nem mindennapi lelkigyakorlatra invitál Fülöp testvér, bencés szerzetes és Meszes Márton építész, egykori pannonhalmi diák a Pannonhalmi Főapátságba. 

A tér szakralitásán keresztül hangolódhatunk Istenre a háromnapos lelkigyakorlat során augusztus 23-tól 25-ig a Szent Márton-bazilika, a gimnáziumi diákkápolna és a Cseider-völgyi Szent Jakab-zarándokház erdei kápolnájának falai között, vagy éppen az arborétumi labirintusban, miközben a turisták elől elzárt helyekre is betekintést kapunk. Ezek a helyszínek mindkét vezetőben szép emlékeket idéznek fel. Fülöp testvér szerint a liturgikus tér éppen úgy nyomot hagy a hiten, ahogy a hit is hatást gyakorol a térformára. 

„A mai napig emlékszem a diákkápolna áttetsző üvegablakaira. Sokszor imádkoztam ott. Nagyon szerettem” – mondja Meszes Márton, aki azt is elmesélte, hogy egyetemistaként egy szakmai kirándulás alkalmával tapasztalta meg az erdei kápolna szent kisugárzását. Fülöp testvér úgy emlékszik a diákkápolnára, hogy mindig otthonos érzést nyújtott a tanulóévek alatt is. Majd megoszt egy történetet azokról a vendégekről, akik pár éve betértek a Szent Márton-bazilikába; nem voltak hívők, mégis otthon érezték magukat a templomban az imádkozó szerzetesközösséggel.

Az idegenvezetőként is aktív szerzetes úgy véli, turistaként sokkal inkább megfigyeljük a templomok belső terét, szobrait, freskóit, mint szentmisék alkalmával; éppen ezért mindketten arra ösztönzik a résztvevőket, hogy a lelkigyakorlat ne érjen véget Pannonhalma elhagyásakor, folytatódjon mindenki számára saját életterében. 

A szervezők remélik, hogy a több évszázados spirituális helyen töltött, élményközpontú lelki elmélyülés hatására a résztvevők a mindennapi tereiket; mind a fizikaiakat, mint a lelkieket – otthonukat, kapcsolataikat, imádságaikat – egyre tudatosabban tapasztalhatják meg. 

Jelentkezni augusztus 12-ig lehet az apátság honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.