időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo
133 gyilkos nap mozivásznon

Ma este vetíti a Pesti TV a Szamuely Tibor rémtetteiről szóló filmet

Munkatársunktól
2021.08.27. 06:44 2021.08.27. 08:51
  Ma este vetíti a Pesti TV a Szamuely Tibor rémtetteiről szóló filmet

Telt ház előtt tartották Stefka István és Csurka Dóra A halál népbiztosa című filmjének díszbemutatóját a József Attila Színházban. Az 1919-es kommunista megtorlás egyik kulcsfigurájaként Szamuely Tibor rettegett „halálvonatával” járta az országot; a dokumentum-játékfilmben az ő sorsán keresztül mutatják be a Tanácsköztársaság 133 véres napjának történetét.

– Az elmúlt két évszázadot az határozta meg, hogy sokan úgy gondolták, a józan ész nevében át lehet alakítani a társadalmakat: az emberi ész helyettesíti Istent, a spontán társadalmi fejlődést és a természet törvényeit – mondta a film vetítése előtt Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere felidézte az 1789-es francia forradalom terrorját, kiemelve, hogy „ez az eszme folytatódott a többi érték felszámolásával. Isten után sorra került a nemzet, a család, és most már ott tartunk, hogy a természeti törvényekkel szemben az emberi identitás leglényegesebb mozzanatait is megkérdőjelezik.”

A miniszter szerint Magyarországon az 1918–19-es évek eseményei teljes mértékben szembementek az 1100 éves magyar történelemmel. Ezt az időszakot a fegyverszünet, a köztársaság kikiáltása, a „testileg-lelkileg beteg” Károlyi Mihály kormánya, a hatalom önkéntes átadása a szélsőséges bolsevik erőknek, a román megszállás, Trianon jellemezte, és minden, ami ennek következménye: a Szent István-i, ezeréves állam felszámolása, máig kísértő trau­mák, meg nem oldott társadalmi feszültségek.
Kásler Miklós arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy Szamuely Tibor, a Tanácsköztársaság időszakában a hadügyi népbiztos helyettese és közoktatásügyi népbiztos, egy olyan terrorkülönítményt vezetett – a kétszáz fős Lenin-fiúkat –, amely páncélvonattal járta az országot és ártatlan embereket, családokat akasztott.
 

– Mindnyájunknak kötelességünk emlékezni. Bízom benne, hogy ez a film is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjük a múltunkat – méltatta az alkotást a miniszter.

A halál népbiztosát eredetileg a Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára tervezték elkészíteni, a világjárvány miatt azonban végül 2021. március 21-én vetítették először a Duna Televízióban. Az 55 perces dokumentumfilm végigköveti, hogyan válik egy idealista ifjú újságíróból bolsevik fanatikus, a vörösterror fő magyarországi végrehajtója, az ő sorsán keresztül pedig feltárul a Tanácsköztársaság 133 napjának története is. A film forgatókönyvét Csurka Dóra írta, Szamuely Tibort Resetár Dániel, feleségét, Szilágyi Jolánt Réti Nóra, Kun Bélát Sorbán Csaba alakítja. A halál népbiztosát ma este 23 órakor a Pesti TV is műsorra tűzi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.