A Toldi zenéje több mint rajzfilmzene

Szakmai életében is nagy jelentősége van a Toldinak – mondta a rajzfilmsorozat zenéjét komponáló Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Selmeczi György az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 09. 23. 16:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selmeczi György nagy tisztelője Jankovics Marcellnek, ezért volt különösen fontos számára a felkérés. A Toldi animációs sorozat zenéjének egyes rétegeiről is mesélt a műsorban, amelyet a nézők is hallhatnak vasárnap este.

Különös víziót épített fel Jankovics Marcell a Toldi köré, nem a népmesei szellemet próbálta élesztgetni benne, hanem egy hallatlanul mély emberi drámát, egy fiatalember drámáját akarta megjeleníteni

– méltatta Jankovics Marcell munkáját Selmeczi György.

Selmeczi György zeneszerző         Fotó: Stekovics Gáspár

Egészen különleges és gazdag élvezet volt a Toldin dolgozni másfél éven át. Fokozatosan világossá vált, hogy többről van szó, mint rajzfilmzenéről. Az volt Marcell szándéka és az enyém is, hogy gazdag, strukturált, sokágú, rétegzett zene szülessen az animációhoz

– mondta a Librettóban a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, aki elárulta, milyen rétegek hallhatók a Toldiban.

Kifejezett törekvés volt, hogy ne egy illusztratív hangoszlop legyen a képek mögött, hanem legyen a zenének archaizáló rétege, ami Arany korához köti a művet, ugyanakkor legyen egy expresszív rétege is, ami »színháziasítja« a jeleneteket, és még egy karakterizáló réteg is hallható benne, vagyis minden figurához tartozik egy külön zene

– árulta el a részleteket a Librettó stúdiójában.

A nézők vasárnap este maguk is elmerülhetnek a Toldi zenei motívumaiban, hiszen az animációs sorozat dupla résszel folytatódik 19.40-től a Duna Televízió műsorán.

A Librettó beszélgetése IDE kattintva nézhető meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.