Egy fesztivál, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt

Az Újbuda Jazz Fesztivált tizennegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 30. és október 2. között a Fonó Budai Zeneházban, más koncertek pedig az A38-on lesznek. Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 23. 15:11
Fotó: Fonó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi nemzetközi jazzfesztivál lett az elmúlt években az eredetileg a MU Színház és az A38 által elindított nyárzáró és évadkezdő sorozatból. A fellépőgárda bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét: súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig. A Fonóban szeptember 30-án este nyolc órakor fellép a Santa Diver Trió. A formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja Szegő Dávid, aki 2015-ben csatlakozott a zenekarhoz. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg. 

A Santa Driver Trió     Fotó: Fonó Budai Zeneház

Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű, basszusgitár, dob), Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás.

Este kilenctől hallható a Nagy Emma Quintet, amelynek névadója csak három éve kezdett el komolyan foglalkozni az énekléssel, de már két lemeze jelent meg zenekarával. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást a meglepetés erejével.
 

Fotó: Facebook


Október 1-jén este nyolc órától az Atma Mundi Ensemble lép fel, amely egy jazz-világzenei együttes, a zenekart a multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezeti. Dalaikat a világ minden tájáról származó akusztikus hangszerekkel játsszák, ilyen módon megidézve a különböző területek és kultúrák zenei örökségét. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Az Atma Mundi Ensemble-t egy olyan projektnek szánták, amely nemcsak a zenére korlátozódik, hanem a művészet minden eszközére kiterjed, és amelynek elsődleges célja a világkultúrában érdekelt művészek összekapcsolása.

Este kilenc órától a Dresch Double Quartet lép fel. A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonóban. A legendás Dresch Quartet remek jazz-zenészeket állít színpadra. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. A legendás Quartetben remek jazz-zenészek a partnerei. A zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kidolgozott – ötvözetével. A Dresch-életmű egy új arca a Vonós Quartet, ahol virtuóz és a népzenét elemeiben ismerő zenészek a társak, akikkel a művész folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán lavírozva.

Október 2-án este nyolc órától a Mordent Quintet zenél. A zenekar eredetileg trióként alakult 2018-ban, s kezdettől fogva a jazz formabontóbb, kreatívabb megnyilvánulást igénylő régióiban kalandozott, kiemelt szerepet szánva a szólisztikus játékmódnak. A Raboczki Balázs szaxofonos, Richter Ambrus dobos és Miskolczi Márk bőgős alkotta felállású csapathoz néhány hónappal később második fúvós szólistaként Táborszky Bence trombitás csatlakozott, így a zenekar továbbra is tudatosan tartózkodott még a harmóniahangszerek nyújtotta zenei környezet megteremtésétől.

Este kilenc órától a Gadó Trió lesz színpadon. Gadó Gábor gitárjátéka önmagában betölti a teret és kiszakítja az időt. A gitárművész élő legendája az európai zenei életnek. Műfajilag beskatulyázhatatlan, filozofikusan elmélyült és szabadon szárnyaló, egyedi és eredeti zenéje üstökösként robbant be az ezredforduló környéki években a köztudatba. Gadó ekkor már évek óta Franciaországban élt és alkotott. 

Gadó Gábor gitárjátéka önmagában betölti a teret           Fotó: Csendes Krisztina

Zenéje az avantgárd és szabad stílusokban gyökerezik, ő azonban messze meghaladta ezeket a jelzőket, és kialakította a csak rá jellemző, úgynevezett Gadó-stílust, amelynek számtalan követője van itthon és külföldön egyaránt.

Este tíz órától pedig a Canarro lép fel. Az együttes jelenlegi formációjának magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. A tagok szinte egyedüliként képviselik hazánkban ezt a műfajt. Izgalmas zenei utazásban varázsolják elénk a ’20-as ’30-as évek swing és jazz zenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül.

Borítókép: Dresch Mihály. Fotó: Fonó Budai Zeneház

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.