időjárás 17°C Orsolya 2021. October 21.
logo

Építészeti interjúmaraton és animációs esték az MMA programkínálatában

Magyar Nemzet
2021.09.09. 18:00
Építészeti interjúmaraton és animációs esték az MMA programkínálatában

Az ősszel folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet beszélgetéssorozata, valamint a Hagyomány és haladás sorozat is neves producerekkel, ugyanakkor huszonnégy órán át tartó építészeti interjúmaratont is terveznek, a Kutatók éjszakáján pedig a családoké lesz a főszerep.

Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa a házigazdája az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet című sorozatnak, amelyben olyan építészeket lát vendégül, akik munkásságuk révén az építészeti közgondolkodás alakítói. Az Animációs esték – Hagyomány és haladás című sorozatban pedig olyan nemzetközileg ismert szakemberek lesznek a vendégek, mint Mikulás Ferenc, Sándor Pál, Hábermann Jenő vagy Taba Miklós, akik a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolódnak.

A Pesti Vigadó könyvtárában rendezik meg szeptember 17-én és 18-án a huszonnégy órás interjúmaratont, ahol Wesselényi-Garay Andor beszélget kutatókkal, bölcsészekkel, építészettörténészekkel és eszmetörténészekkel az építészetről. A legelső interjúalany Balázs Mihály, az utolsó pedig Turi Attila lesz. A nap folyamán olyan kérdések kerülnek terítékre, mint az építészet taníthatósága, az oktatás és az építészeti minőség kapcsolata vagy az építészet képviselhetősége és elbeszélhetősége. 

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva szeptember 23-án kerül sor a Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferenciára, amely az 1938-as összművészeti előadás előtt tiszteleg, melynek évében szintén Budapest adott helyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, melynek a Magyar Csupajáték is része volt. Paulini Béla produkciójában a kor legjelentősebb művészei vettek részt.

A gyerekek szeptember 24-én a Hild-villa épületét deríthetik fel, majd később az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa, Mechler Anna tart ismeretterjesztő foglalkozást nekik. Eközben a felnőtteknek Windhager Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa A szerelemhez nem elég, ha herceg vagy! 5+1 párkapcsolati tanulság a magyar operákból címmel tart előadást, de Pályi Zsófia és Somogyi Márk fotográfusokkal és Köbli Norbert Balázs Béla-díjas és Golden Reel-díjas magyar forgatókönyvíróval, érdemes művésszel, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnökével is sor kerül beszélgetésekre.

Borítókép: Mikulás Ferenc, aki az Animációs estek egyik vendége lesz. Fotó: Teknős Miklós