időjárás 14°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Irodalmi és zenei programokkal készül a Petőfi Kulturális Ügynökség a Csíkszeredai Könyvvásárra

Petrovics Gabriella
2021.09.15. 16:21 2021.09.15. 19:41
Irodalmi és zenei programokkal készül a Petőfi Kulturális Ügynökség a Csíkszeredai Könyvvásárra

Változatos, a felnőtteket és gyerekeket egyaránt megszólító programokkal képviselteti magát a Petőfi Kulturális Ügynökség a négynapos csíkszeredai könyvünnepen. A holnap kezdődő eseményen könyvbemutatókkal, pódiumbeszélgetéssel, valamint kortárs költők megzenésített verseivel várják az érdeklődőket.

A 6. Csíkszeredai Könyvvásár első napjának zenei programjaként 20 órakor lép színpadra az Erőss Zsolt Sportarénában az Eleven Költők Társasága, akik a KMI 12 költőinek verseit zenésítik meg különleges, az elektronikus és akusztikus hangzásvilágot elegyítő stílusban. A Roy és Ádám együttes frontembere, Kohánszky Roy és a Budapest Bár énekese, Keleti András alkotta kettősnek augusztusban a balatonszemesi Bujtor István Filmfesztivál zsűrije a legjobb alkotóműhely különdíját ítélte oda, amelyre a formáció nyitott zenei-irodalmi műhelyként versfilmekkel nevezett.

Pénteken este 19 órakor a KMI 12 program két junior költője, Bék Timur és Nagy Lea tart pódiumbeszélgetést a Versek szódával program részeként. A KMI 12 projekt a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) kiemelt programsorozata, mely a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését. Az első évad szerzőgárdájában az anyaországon túl székelyföldi, kárpátaljai, vajdasági és csángó származású alkotókat is találunk.

A PKÜ kötelékében a Kazinczy Műhely az anyanyelvi mozgalmak összefogását, gondozását hivatott szolgálni. A Műhely spiritus rectora, Balázs Géza tart előadást és könyvbemutatót A művészet és a nyelv címmel szombaton délelőtt 11 órától, míg 13 órától Lövétei Lázár Lászlóval, Zsille Gáborral, Bék Timurral és Nagy Leával folytatódnak a KMI 12-es programok. A PKÜ az előbbi négy szerzőjével és Oberczián Géza, a Kárpát-medencei Programigazgatóság megbízott vezetőjének moderálásával mutatja be a frissen megjelent Bennem a többi című KMI 12 antológiát, amely a program íróinak és költőinek rövid filmes bemutatóit, valamint alkotásaiból válogatást tartalmaz. A könyvvásáron a KMI 12 három prózaírójának, Bene Zoltánnak, Majoros Sándornak és Száraz Miklós Györgynek hat művét is meghallgathatják hangoskönyv formájában az érdeklődők.

Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, a PKÜ júniusban indította útjára Magyar Kultúra című havonta megjelenő kulturális-művészeti magazinját. A lap izgalmas, egyedi szemszögből mutatja be kortársainkat az irodalom, képző- és iparművészet, komoly- és könnyűzene, színház-, tánc- és cirkuszművészet világából. A különleges grafikai és nyomdai megoldásokkal teletűzdelt folyóirat ingyenesen elérhető a könyvvásáron, az érdeklődők pedig szombaton délután találkozhatnak a Magyar Kultúra főszerkesztőjével, Bonczidai Évával is.

Vasárnap a kisgyermekes családoké a főszerep, 11 órától színpadra lép a Magyar Bori & Ralph Eimann Akusztik duó, akik többek között előadják Kiss Judit Ágnes Macska télire című megzenésített versét is a PKÜ Csimborasszó-programjából, mely kortárs költők verseinek megzenésítését tűzte ki célul, és azzal a hiánypótló szándékkal jött létre, hogy irodalmi és zenei szempontokat egyaránt érvényesítő kortárs versadaptációkkal közelebb hozza az élő költészetet a szülőkhöz és a gyerekekhez.