Különleges zenei misszió az Óbudai Danubia Zenekartól

Az Óbudai Danubia Zenekar az idei évadhoz kapcsolódó három kiemelt projektjével egyedülálló társadalmi küldetést vállal a felzárkóztatás, a zeneoktatás és a hallásvédelem jegyében. Szeptember végén bemutatkozik az a produkció is, amelyet mélyszegénységben élő, fiatal zenészek közreműködésével állítottak össze.

Magyar Nemzet
2021. 09. 05. 17:10
null
Fotó: posztos janos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekteket bemutató Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője saját elmondása szerint felelősséget érez mindazokért, akiket a zene megérint, és akiknek segít. „Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk. Van társadalmi felelősségünk, aminek mi évek óta próbálunk is megfelelni” – foglalta össze a zenekar misszióját.  

A Beethoven-projekt koncertjein továbbra is siket és hallássérült gyermekek és felnőttek vehetnek részt, akik különböző rezgéstovábbító eszközök és speciális hallókészülékek révén válhatnak a zenei élmény részeseivé. Ezenfelül lehetőség nyílik arra is, hogy a nagyobb hangszerek mellé ülve, azokat megérintve, mintegy közösen zenéljenek a muzsikusokkal október 1-jén, november 5-én és december 3-án, amikor is Mozart művei hangzanak majd el. 

Fotó: Posztós János

Új zeneoktatási platformmal is jelentkezik a zenekar ÉNekÚt néven, amely a pedagógusok és a diákok számára egyaránt nyújt korszerű és élményközpontú segítséget a tantervhez kapcsolódó videókkal és zenei részletekkel. Ezenkívül gyakorlati feladatok és karaokevideók is elérhetők lesznek a programon belül, amelyhez bármelyik magyarországi iskola csatlakozhat az Út a zenéhez felületén. 

A Máltai Szimfóniával együttműködésben megvalósuló Közös Hang című projekt a legelmaradottabb térségek zenét tanuló gyermekeinek integrációját tűzte ki célul. „A zenekar tagjai több mint fél éven át rendszeresen látogatták az első koncerten részt vevő iskolákat Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenéltek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve a szeptemberi zeneakadémiai fellépést, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai egy klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok együttes felhasználásával, kimondottan az alkalomra készült Ott Rezső-művet mutatnak majd be” – olvasható a zenekar beszámolójában. A bemutatóra szeptember 23-án kerül sor, melyet a tervek szerint további koncertek követnek majd, továbbá a részt vevő települések listáját is bővíteni kívánják a későbbiekben. 

Borítókép: Hámori Máté karmester a projekteket bemutató sajtótájékoztatón. Fotó: Posztós János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.