időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Hetvenkedhetünk is a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon

Mesés világrekord születhet

Bényei Adrienn
2021.09.11. 11:11 2021.09.11. 14:28
Mesés világrekord születhet

Még lehet csatlakozni ahhoz az országos szintű vállalkozáshoz, melyben a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál keretében a leghosszabb folyamatos mesemondás rekordját készül megdönteni – a látogatókkal együttműködve – a Meseszó Magyar Mesemondó és a Szövegfolklór Egyesület a mesemondó jurtában. A Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Hagyományok Háza támogatásával megvalósuló színes népmesefesztivál mesekavalkáddal, különböző kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket vasárnapig Hatvanban, a Grassalkovich Művelődési Házban és Díszkertben. A fesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei szövegfolkór és a hagyományos mesemondás népszerűsítése, valamint közös kulturális gyökereink táplálása.

Már kedden elkezdődött a folyamatos népmesemondás, melynek világrekordját készülnek felállítani Hatvanban, amivel méltó emléket állítanak nagy mesemondóinknak és népmesei hagyatékuknak.
A különleges, 168 órán át tartó eseménnyel járulnak hozzá az élőszavas mesemondás megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. Beszéljenek a számok a Hetedhét Hatvan Népmesefesztiválon, ahol egyaránt hetvenkedhetnek kicsik és nagyok: 12 mesés helyszín, 21 előadás, 99 zenész, táncos, mesemondó és kézműves vesz részt a holnapig tartó fesztiválon, ahol szeretettel várnak minden mesét szerető felnőttet és gyermeket. Az eseményen különös gonddal mutatják be a népmesemondást, annak megőrzését és ápolását.
Valló Ede, a Grassalkovich Művelődési Ház igazgatója elmondta, hogy egy éve készülnek a fesztiválra, melyet ötödik alkalommal rendeznek meg idén. A színes programok mellett a XVII. Országos Népmese-konferencia helyszíne lesz vasárnap, immár másodszor, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál. A fesztivál jellegéről a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület szakmai vezetője, Kántor Szilvia beszélt. Elmondta, hogy a fesztivál hagyományőrző jellegű, és a népművészet különböző ágait mutatja be: ezek a népi motívumok, a néptánc, a népi játékok, a népmesemondás, a kézműveskedés, a mesterségbemutatók és a színpadi előadások. Meghívott mesemondó vendégek is mondanak mesét, köztük vannak külhoniak is. 
– A mai családi napra nagyon sok kisgyerekes család érkezik. A  felnőtt programokra azokat várjuk, akik minőségi szórakozásra vágynak –  mondta a szakmai vezető. Este fél kilenckor Szalonna és Bandája lép fel, fél tíztől pedig táncházat tartanak a Zagyva Bandával. A teljes programot ITT olvashatják el.

Borítókép: gyerekek a népmesefesztiválon. Fotó: Délmagyarország/Török János

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.