„Őbelőle táplálkozunk”

Hozzáállástól, vallástól, hitbéli meggyőződéstől függetlenül mindenkinek van üzenet a Vendégségben az Úrnál című tárlaton.

Breuer Csilla
2021. 09. 23. 7:45
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincnégy művet választott ki bemutatásra a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által felállított zsűri (Barabás Zsófia képzőművész, Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Fazakas Réka kurátor, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója és Sturcz János művészettörténész) a mintegy kétszáz, hazai és határon túli pályázó képző-, ipar- és fotóművészeti munkáiból. Az első helyezett Felsmann Tamás, a második helyezett Gáti György és a harmadik helyezett Oberfrank Luca jelentős pénzjutalomban is részesül. 
Az alkotásokat, pontosabban azok reprodukcióit – Vendégségben az Úrnál címmel – a MANK ez alkalommal nem saját galériáiban és kiállítási terei­ben, hanem partnere, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületén, szabadtéri tárlaton teszi láthatóvá. Hozzáállástól, vallástól, hitbéli meggyőződéstől függetlenül mindenkinek van üzenet a múzeum homlokzatán.


Az Úr nem ment el, itt maradt. / Őbelőle táplálkozunk. / Óh különös, szent, nagy titok! 

– írta Babits Mihály Eucharisztia című versében, amellyel 1938-ban a 34. Eucharisztikus Világkongresszust köszöntötte. Az oltáriszentség lényegét ennél művészibb módon és ennyire tömören talán senkinek sem sikerült összefoglalni. Szent áldozatot mutat be a pap a liturgia során, a titok, az átváltoztatás az oltárnál történik meg, ebből a misztériumból részesül a bűnbánó ember az eucha­risztia magához vételével. 

Hozzáállástól, vallástól, hitbéli meggyőződéstől függetlenül mindenkinek van üzenet   Fotó: Nagy Géza Péter

– A szabadtéri kiállítással minél többek számára szeretné a MANK láthatóvá tenni, hogyan inspirálja az eucharisztia szentsége a művészeti alkotások megszületését – fogalmazott Fazakas Réka kurátor a tárlat megnyitóján. A nyár folyamán meghirdetett pályázattal kapcsolatban a kurátor azt is elmondta: az alkotóknak lehetőségük volt rá, hogy a Vendégségben az Úrnál tematikát tágabb bibliai kontextusban, illetve a hétköznapok valóságában értelmezzék.

Kiállító művészek

Árvay Zolta, Balás Benedek dla, Balogh Eszter, BOLDI, Czimbal Gyula, dr. Tóta Krisztián, Enyedi Zsuzsanna, Felsmann Tamás, Gáti György, Ghyczy György, Hamerli Judit, Jáger István, Juhász Dorina, Kárpáti Zsuzsanna, Kun Gergely, Kustár Gábor, László Dániel, Lipcsey György, Lonovics László, Maczkó Erzsébet, Marsai Ágnes, Miklós Árpád, Nagy Karol, Oberfrank Luca, Pajor András, Papp Elek, Pistyur Imre, Réti Ágnes, S. Hegyi Béla, Stark István, Szabó András, Szőnyi István, Tóth Angelika, Zsila Sándor

Borítókép: a Vendégségben az Úrnál című kiállítás ünnepélyes megnyitója. Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.