időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo
„Mi mindig őszintén, teljes szívvel játszunk, és hiszem, hogy ezért szeretnek minket”

Ősz a Concerto Budapesttel

Magyar Nemzet
2021.09.25. 15:02
Ősz a Concerto Budapesttel

Elisabeth Leonskaja, Szergej Krilov, Jevgenyij Koroljov – csupán néhány név a világhírű művészek sorából, akikkel a Concerto Budapest őszi hangversenyein találkozhat a közönség. A zenekar ebben az évadban is a klasszikus és a kortárs zene páratlanul gazdag elegyét nyújtja.

Szeptember 30-án a Müpában Mūza Rubackytė lesz a Concerto Budapest vendége. A kiváló litván zongoraművésznő Penderecki Feltámadás zongoraversenyét játssza majd a zenekarral. A koncerten szerepel két dzsesszes Bernstein-mű: a szellemesen lendületes Candide-nyitánnyal kezdődik majd a műsor, megadva ezzel az est alaphangját, zárásként pedig a Szimfonikus táncok hangzik el a West Side Storyból, amely elénk idézi Maria és Tony tragikus szerelmének meg a Cápák és a Rakéták gyilkos rivalizálásának történetét. A programban egy igazi klasszikus, J. S. Bach d-moll kettősversenye is helyet kapott, nem is akármilyen előadásban: az eredetileg hegedűre komponált szólót Rácz Zoltán és Fábry Boglárka adják majd elő vibrafonon.

A zenekar októberi koncertjein Szergej Krilovval és Jevgenyij Koroljovval is találkozhat a közönség, október 23-án pedig, egy nappal Liszt Ferenc születésének évfordulója után, nemzeti ünnepünkön hazánk zenéje előtt tiszteleg a Keller András vezette együttes a Magyar Kincsek Ünnepén.

Az egész napos koncertsorozat a magyar kultúra sokszínűségét mutatja be a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig. Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan a nap fellépői közül, a koncerteket Keller András mellett olyan kiváló karmesterek vezénylik, mint Bogányi Tibor és Hámori Máté.

Novemberben elindul a nagy sikerű Manó sorozat is, amely a 3–10 éves korosztálynak kínál zenei kalandozásokat. November 13-án és 14-én a Budapest Music Centerben tartják a Hallgatás napját. A Concerto Budapest már hagyományos zenei maratonján a kortárs zenét és a klasszikus remekműveket helyezi merőben új megvilágításba, a közöttük keletkező teremtő kölcsönhatásra összpontosítva. A nyitott és elmélyült odafigyelés napja ez, amelyen új művek ősbemutatóira, többek között Balogh Máté, Csalog Gábor és Kondor Ádám műveinek első nyilvános bemutatójára is sor kerül. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is sugározza. 

November végén a kétnapos Hallgassunk Brahmsot! sorozat a német romantikus zeneszerző különböző arcait mutatja be rendhagyó módon, fellép többek között az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongoraművész, Elisabeth Leonskaja is. 

A Concerto Budapest, bár továbbra is folytatja a sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítéseit, elsődlegesen a közönség személyes koncertélményeit szeretné gazdagítani idén ősszel. A zenekar minden tagja izgalommal várja az évadnyitó koncerteket, hogy ismét megoszthassa a zenélés örömét a közönséggel. 

– Mi mindig őszintén, teljes szívvel játszunk, és hiszem, hogy ezért szeretnek minket

– vallja a zenekar Kossuth-díjjal kitüntetett zeneigazgatója, Keller András. 

(A borítóképen Keller András. Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.