időjárás 7°C Stefánia 2021. November 28.
logo

A hunok a Nyugat kapuin dörömböltek, és beengedték őket

Magyar Nemzet
2021.10.28. 13:49
A hunok a Nyugat kapuin dörömböltek, és beengedték őket

Magyarországon szinte tudomást sem vett róluk a média, ám Amerikában ötven egyetemi rádió játszotta a dalaikat, turnéztak Finnországban, Hollandiában Németországban és Angliában. Mindez a Vágtázó Halottkémekkel történt a ’90-es évek elején, amikor megjelent máig legnépszerűbb albumuk, az A semmi kapuin dörömbölve. 

Harmadik nagylemezük 1992-ben jelent meg az amerikai Alternative Tentacles gondozásában, ami a Dead Kennedys énekese, Jello Biafra kiadója. Az anyagot a zenekar német menedzserének javaslatára egy eindhoveni hangárban vették fel, majd Mándoki László müncheni stúdiójában keverték. A lemezen olyan legendás szerzemények sorakoznak, mint a Hunok csatája, az Aláírhatatlan történelem vagy a Botrányos probléma.

A dalok népszerűségét jól jellemezte, hogy amikor a Chapman Egyetemen kvantumbiológiát oktattam, és a klasszikus zenével foglalkozó professzor átkísért egy másik épületbe, beszélgetni kezdtünk. Szóba került a VHK, és kérdeztem tőle, hogy hallott-e róla. Mire azt válaszolta, természetesen, a Hunok csatáját mindenki ismeri 

– idézte fel a történteket Grandpierre Attila.

 

Bár a magyar média nem vett tudomást a zenekarról, a 90-es évek elején 2-3000 fős koncerteket adtak Budapesten. Mindeközben nyugaton már komoly kultusza volt a zenekarnak: Angliában Henry Rollins-szal turnéztak, játszottak több európai országban, New Yorkban a „New Music Seminar”-on zenéltek, és A semmi kapuin dörömbölve lemez dalait ötven amerikai egyetemi rádió műsorára tűzte, több adó rotációban. 

A lemezről bővebben is mesél Grandpierre Attila november 4-én a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség az énekessel. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része.