időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

A Post Mortem száll versenybe az Oscar-díjért

Magyar Nemzet
2021.10.06. 11:19 2021.10.06. 11:45
A Post Mortem száll versenybe az Oscar-díjért

Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra nevező bizottság döntése alapján – tudatta lapunkkal a Nemzeti Filmintézet. A magyar mozifilm az A-kategóriás varsói nemzetközi filmfesztiválon debütált, eddig tizenhárom díjat nyert rangos seregszemléken, világszerte megvásárolták a forgalmazók.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. és december 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottságának tagjai közül Káel Csaba, Fonyódi Tibor, Kálmán András, Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, a Nemzeti Filmintézet (NFI) Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt. A héttagú bizottság mintegy húsz idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm világpremierje tavaly ősszel volt a varsói nemzetközi filmfesztiválon, azóta huszonhat fesztiválra hívták meg, köztük a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm seregszemléire, a spanyolországi Sitgesbe és a londoni FrightFestre. Az NFI a Post Mortem külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci és szlovák forgalmazóknak értékesítette Európában. Dél-Koreára, Délkelet-Ázsiára – köztük Vietnamra, Indonéziára, Hongkongra, Malajziára –, Indiára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte megtekintheti a közönség a magyar horrorfilmet.

A történet az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén kezdődik, amikor Tomás, a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, s ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. 

A közleményből kiderül, hogy 

a magyar filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó Post Mortem 524 snittjében számítógépes trükköket is alkalmaztak, melyek Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével tíz hónapig készültek. Hámori Dániel maszkmester pedig már a forgatás előtt fél évvel elkezdte a szereplők speciális maszkjait megalkotni.

A forgatás során minden főszereplőnek volt kaszkadőr dublőre, ők végezték Kósa László kaszkadőrszakértő irányításával a veszélyes jeleneteket. A Post Mortem kaszkadőrei olyan amerikai sorozatokban és filmekben is dolgoztak, mint a Trónok harca vagy a Bosszúállók: Ultron kora.

Az NFI támogatásával készült mozifilm főszereplői: Klem Viktor és Hais Fruzsina. Mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor tűnik fel. Az operatőri munkáért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája. Nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta.

A filmvilág legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, míg az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül majd sor Los Angelesben.

A hazai moziközönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet, mely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel. A film előzetesét itt nézhetik meg.

(A borítókép Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila)