Értékes népi építészeti emléket birtokol? Itt pályázhat a felújítására

Diószegi László azt nyilatkozta, szeretnék elérni, hogy a közeljövőben a magyar kormány terjessze ki a programot a határon túlra is.

Magyar Nemzet
2021. 10. 01. 16:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány szervezi. Az elmúlt bő két év eredményei bizonyítják: a kormány azon törekvése, hogy minél több épített értéket mentsen meg a magyarországi népi építészet emlékeiből, a tulajdonos magánszemélyeknél és szervezeteknél egyaránt kedvező visszhangra talál - írta közleményében a Teleki László Alapítvány.
Mint kiemelték, a program éves támogatási kerete másfélmilliárd forint, amelyet az első, csonka év után 2020-ban már ki is merítettek a benyújtott kérelmek.

A program értelmében visszatérítendő támogatást kérhetnek olyan szervezetek vagy magánszemélyek, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak. Külön programelemet jelentenek a tájházak.

A támogatás igényelhető szakmai előkészítésre (ebbe beletartozik a későbbi építési támogatáshoz szükséges szakvélemények, árajánlatok beszerzése), részleges vagy teljes felújításra. A minimális támogatási összeg ötszázezer, a maximális húszmillió forint. Az elvárt önrész tíz százalék.
Jelenleg a hetedik támogatáskérelmi kör fut, ennek keretében szakmai előkészítésre és/vagy felújításra kérhető támogatás.
 

Úgy látjuk, hogy a magyar kormány támogatása és a jól bonyolított program nagyon sok épülettulajdonost indított arra, hogy megújítsa a birtokában álló ingatlanokat. A program további hozadéka, hogy számos olyan szakembernek ad munkalehetőséget, aki egyre ritkábban alkalmazott technikák tudója: nádfedők, fa nyílászárókkal foglalkozó mesterek, különleges, a népi építészetben alkalmazott egyéb módszerek birtoklói kerülnek helyzetbe a program által

– idézi a közlemény a Teleki László Alapítvány igazgatóját.
Diószegi László beszámolt az alapítvány terveiről is: szeretnénk elérni, hogy a közeljövőben a magyar kormány terjessze ki a Népi Építészeti Programot a határon túlra is.
Az aktuális kiírás részletei ITT érhetők el. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.