Határokon átívelő zenei örökség

Kiemelt időszakához érkezett a Cziffra György-emlékév: a zongoraművész századik születésnapja köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön – hangzott el a Cziffra100 mai sajtótájékoztatóján a MOM Kulturális Központban. Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én a legendás ’56-os hangversenyt idézi fel Balázs János zongoraművész a Zeneakadémián, míg november 5-én, Cziffra György születésnapján Eötvös Péter zeneszerző első zongoraversenyének ősbemutatója csendül fel a Müpában, két nappal később pedig Párizsban.

2021. 10. 13. 16:45
Dr Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas magyar hárfaművész, érdemes művész. A Zeneakadémia egyetemi tanára, tanszékvezetője Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi adjunktus, érdemes művész. Pokorni Zoltán XII. Kerület Polgármester Cziffra 100 sajtótájékoztató 20211013 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös hangversenyén Cziffra György 1956. október 22-i koncertjét idézi meg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Takács-Nagy Gábor vezényletével Liszt Ferenc születésnapján, október 22-én – mondta el a mai sajtótájékoztatón Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, hozzátéve, hogy az intézmény az alfája és ómegája ennek a nagyszabású sorozatnak. Mint elhangzott, az esten mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György-emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

A 2021/2022-es évadban több mint hatvan programmal, páratlan, határokon átívelő szakmai összefogással folytatódik a Cziffra György-emlékév: a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg. – A február 9-én kezdődött emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse Cziffra György munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontoságára, emellett figyelmet fordít a fiatal művészek képzésére, támogatására – mutatott rá Balázs János, a Cziffra-fesztivál és -emlékév művészeti vezetője. Mint kiemelte, november 5-én, Cziffra György századik születésnapján Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatója hangzik el Cziffra Psodia – Versenymű zongorára és zenekarra címmel az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én Párizsban, 2022 áprilisában pedig a genfi Victoria Hallban is felcsendül a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon Lukács Miklós működik közre.

De nem csak koncertek várják az érdeklődőket: a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható. A XIII. kerületi Cziffra György parkban november 5-én a száz éve született zongoravirtuóz tiszteletére felavatják Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását.     

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a fesztivál változatos helyszíneire hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón, valamint arra, hogy a 2021-es programokra már elkezdődött a jegyárusítás. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-jén. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra-fesztivál tehetségdíjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egész éves kiállítással ünnepel.

A külföldi koncertek sora is folytatódik: a közeljövőben Bécs, Zágráb, Bukarest, Prága, London, Párizs, Alexandria, Stuttgart, Róma, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 művészeit. Október 16-án a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében Balázs János Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított műsorát adja elő Bécsben. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra-fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt, Horti Lilla és Szabó Marcell mellett fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. A Régi Zeneakadémián október 30-án Aljosa Jurinic, november 27-én Marc Laforet zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője ad koncertet. Az emlékév programjában részt vesz továbbá a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg. A programokra ITT tudnak jegyeket vásárolni.

Borítókép: Vigh Andrea, Balázs János, Pokorni Zoltán és Becze Szilvia moderátor a Zeneakadémia és a Cziffra György-emlékév közös sajtótájékoztatóján. Fotó: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.