Korhű babák, igazi egyéniségek

A magyar és európai népszokásokba, valamint a divattörténet alakulásába is betekintést nyerhet, aki ellátogat Egerbe a Guba Rózsa-babakiállításra.

Magyar Nemzet
2021. 10. 16. 17:00
Fotó: Guba Rózsa Babakiállítás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és európai népszokásokba, valamint a divattörténet alakulásába is betekintést nyerhet, aki ellátogat Egerbe a Guba Rózsa Babakiállításra.

A Bartakovics Béla Közösségi Ház galéria-termében november 15-ig megtekinthető tárlat Guba Rózsa népi iparművész textilből készített makettszerű alkotásait vonultatja fel.

A babák viselete korhű, sőt az adott időszak szokásait is visszatükrözik.

Nem meglepő, hogy egy ilyen baba elkészítése hosszú kutatómunkával jár.

Fotó: Guba Rózsa-babakiállítás

Ez azonban nem minden, hiszen a művész még arra is törekszik, hogy egyéniségek kerüljenek ki a kezei közül. Éppen ezért, a fej alapja minden esetben gipszből készül egyedi formázás és faragás útján, amelyre később szintén kézműves, festett textilarc kerül. 

Fotó: Guba Rózsa-babakiállítás

Guba Rózsa a környezetvédelemre is odafigyel; újrahasznosított, régi anyagokat használ fel munkája során. Előfordul olyan is, hogy több száz éves, antik csipke vagy kelme is részévé válik a babaruháknak. 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a hagyományos hétköznapi nyitva tartás mellett a november 13–14-i hétvégén is várják az érdeklődőket 10-től 18 óráig.

Minden további információ ITT elérhető. 

Borítókép forrása: Guba Rózsa Babakiállítás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.