Sors-kanyar – előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából

Október 27-én és 28-án lesz a premierje a Sors-kanyar című előadásnak a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Udvari Kamaraszínház koprodukciója a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készül, és az ott harcoló katonáknak és elesett hősi halottaknak állít emléket. Az előadás létrejöttéről és magvalósításának folyamatáról az alkotók sajtótájékoztatón számoltak be Szabadkán.

Forrás: Pannon RTV2021. 10. 13. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két székhellyel, Budapesttel és Szabadkával, pontosabban Horgossal érintve dolgozza fel nemcsak a történelmi tényeket, hanem a történések apró részleteit is a zenés-táncos produkció – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az 1942–43-as időszakban lezajlott eseményekkel korábban még sohasem foglalkozott egyetlen színház sem. Az emlékév 2022 februárjában lesz, a Sors-kanyart viszont már idén október végén bemutatják Szabadkán, novemberben pedig Budapesten. Szigeti Réka dramaturg elmondta, a produkció létrejöttét katonai tanácsadók és történészek is segítették.

Az előadásunk Dajka Margit és Lajtos Árpád házas évein és emlékein keresztül valójában megmutatja a Don-kanyar történéseit 1942-ből és 1943-ból.

A két főszereplő, a Dajka Margitot alakító Stelly Zsófia, és a Lajtos Árpádot megszemélyesítő Mészáros Gábor mellett közreműködik majd a Fokos zenekar Szerda Balázs vezetésével, aki az előadás zeneszerzője is egyben. Fellép a Vajdasági Kamara Táncegyüttes hat táncosa is – emelte ki Patyerek Csaba, a Sors-kanyar egyik koreográfusa.

Kálló Béla rendező elmondta, a tervek szerint az előadással később az egész Kárpát-medencét bejárják. Az előadást Vajdaságban és Magyarországon is játsszák, de a pandémia csitulásával eljut majd a Kárpát-medence minden régiójába, Felvidékre, Erdélybe, Baranyába, és a Mura-vidékre is.

Az eredeti cikk ITT elérhető.

 

Borítókép: Az alkotók a sajtótájékoztatón. Forrás:YouTube.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.