Út a zenéhez kortárs női komponistákkal és különleges karmesterrel

Maxim Riszanov nemcsak brácsaművészként, hanem karmesterként is megmutatkozik a színpadon.

Magyar Nemzet
2021. 10. 20. 19:56
Fotó: Zeneakadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Danubia Zenekar talán legizgalmasabb koncertprogramja az évben az október 26-i Út a zenéhez est. Két női zeneszerző szerepel a műsoron. Missy Mazzoli amerikai szerzőt eddig Magyarországon még nem játszották, viszont hazájában és Nyugat-Európában egyre népszerűbb, és mind gyakrabban szerepel a koncertprogramban. A Metropolitan Opera egyik első női szerzőjeként kapott megbízást, majd 2018-ban klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték. A Chicago Symphony Orchestra két évadra rezidens zeneszerzőnek kérte fel.

Dobrinka Tabakova szintén kortárs szerző, Bulgáriából, zenei tanulmányait Londonban végezte, jelenleg is ott él. Praise című művét a királynő arany jubileumán a Szent Pál-székesegyházban énekelték. A Danubia Zenekar által bemutatott Szvit régi stílusban című műve visszatekint a múltra és a régizenére, de kortárs köntösben teszi ezt. Ehhez csatlakozik Carl Phillip Emmanuel Bach e-moll szimfóniája, amellyel rögtön háromszáz évet ugrunk vissza az időben, szellemiségben viszont a közönség is érezni fogja a kapcsolatot a művek között. A programot Prokofjev egyik legnépszerűbb orosz nagyzenekari műve, a Rómeó és Júlia zárja. Az est további érdekessége, hogy Maxim Riszanov nemcsak brácsaművészként, hanem karmesterként is megmutatkozik a színpadon. Az 1978-ban Ukrajnában született, ma már Magyarországon élő brácsaművész nem csupán hangszerének egyik legjelentősebb képviselője, de Tabakova szerzeményeinek nagy ismerője is: a bolgár zeneszerző műveiből készített lemezt – amelyen karmesterként is közreműködik – Grammy-díjra jelölték.

További információkat ITT találnak.

Borítókép: Maxim Riszanov brácsaművész. Fotó forrása: Zeneakadémia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.