időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Az opera és a balett élvonala az Urániában

Magyar Nemzet
2021.11.01. 12:10 2021.11.03. 15:27
Az opera és a balett élvonala az Urániában

November 2-tól kezdődik a jegyértékesítés a Metropolitan Opera és a Bolsoj Balett 2022-es közvetítéseire az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A jegyárak maradtak a régiek, az Uránia jegypénztára pedig már délelőtt tíz órától nyitva lesz kedden, de elektronikus formában is megvásárolhatóak a belépők az online felületen. Az operaévad legközelebbi előadását, Matthew Aucoin modernkori Eurüdikéjét december 4-én közvetíti a filmszínház.

A megújult történet Eurüdiké nézőpontjából mutatja be az antik mítosz eseményeit.

A darabot Yannick Nézet-Séguin, a Met igazgatója vezényli. A címszerepet Erin Morley énekli, Joshua Hopkins mint Orpheus, Jakub Józef Orliński mint Orpheus túlvilági alteregója látható majd. A basszusbariton Nathan Berg Eurüdiké apját alakítja az alvilágban, a tenor Barry Banks pedig Hádészt.

December 19-én a karácsonyi hangulatot a Varázsfuvola teremti meg. A 2006-os előadásban Miklósa Erika alakítja az Éj királynőjét. Az újév első napján pedig Massenet Hamupipőkéje varázsolja el a közönséget Isabel Leonard főszereplésével. Január 29-én a Tony-díjas Bartlett Sher rendezésében láthatjuk Verdi Rigolettójának újrafeldolgozását, amely az 1920-as évek Európájába kalauzol. Richard Strauss Ariadné Naxosban című operája március 12-én kerül műsorra; Ariadnét a norvég Lise Davidson énekli. Verdi operáját, a Don Carlost eredeti, ötfelvonásos változatban március 26-án közvetítik. A rendező Sir David McVicar, a címszerepben pedig Matthew Polenzani látható. Május 7-én Puccini Turandotja, május 21-én pedig Donizetti Lammermoori Luciája kerül színre. Az utolsó előadás június 4-én, az ausztrál Brett Dean 2017-es Hamlet-feldolgozása lesz.

A Met közvetítéseinek részletes műsora ITT olvasható. 

Igor Cvirko a Spartacus főszerepében         Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

A moszkvai Bolsoj Balett 2021/22-es évada Aram Hacsaturján örmény származású szovjet zeneszerző Spartacusával indul, amelynek címszerepében Igor Cvirko látható. December 26-án természetesen jön A diótörő egy 2018-as felvételről. Marika szerepét Margarita Shrayner, Diótörő herceget pedig Szemjon Csugyin táncolja. Január 23-án George Balanchine Ékszerek című táncdarabja, március 13-án A hattyúk tava, végül május 1-jén Cesare Pugni A fáraó lánya című klasszikusa várható. 

A részletes műsor ITT érhető el. 

Borítókép: Puccini Turandotjának Anna Netrebko címszerepe ad különös vonzerőt. Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.