időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo
Kétnapos koncertsorozattal tiszteleg a zeneszerző előtt a Concerto Budapest

Brahms-ünnep a Zeneakadémián Elisabeth Leonskaja fellépésével

Magyar Nemzet
2021.11.20. 17:11
Brahms-ünnep a Zeneakadémián Elisabeth Leonskaja fellépésével

Igazi Brahms-ünneppel várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest november utolsó hétvégéjén a Zeneakadémián. November 27–28-án a Hallgassunk Brahmsot! című koncertsorozaton négy koncerten nyolc Brahms-mű hangzik el, végigkövetve Brahms zeneszerzői pályafutásának meghatározó pillanatait. A Concerto Budapest vendégei rangos szólisták és kamarazenészek lesznek, fellép Elisabeth Leonskaja, Kokas Katalin és Kokas Dóra, Szomor-Mekis Janka, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Vashegyi György és a Keller Quartett.

Szombaton az első koncert a B-dúr zongoraversennyel kezdődik, amelynek ősbemutatója Budapesten volt 1881-ben Brahms zongoraszólójával. A korabeli kritika szerint a mű „magasan szárnyaló szimfonikus zenei gondolatok sorozata”, Brahmsot pedig szűnni nem akaró tapsviharral üdvözölte a közönség. A versenyművet Elisabeth Leonskaja, világhírű orosz–osztrák zongoraművész játssza, aki nemzetközi versenygyőzelmeivel már fiatalkorában felhívta magára a figyelmet. 

Ugyanezen az estén a sorozat második hangversenyén, Vashegyi György vezényletével, Kokas Katalin és Kokas Dóra szólójával hangzik el Brahms nagyzenekari életművének utolsó darabja, az a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra. 

A Concerto Budapest a Zeneakadémia Nagytermében            Fotó:  Hrotkó Bálint

A Brahms-ünnep november 28-án kamarazenei koncerttel, a B-dúr szextettel folytatódik. A művet fiatalon, huszonhét évesen komponálta a szerző. A Keller Quartet zongorista partnere Elisabeth Leonskaja lesz, Perényi Miklós csellón, Szomor-Mekis Janka brácsán játszik. 

A Hallgassunk Brahmsot! sorozat zárókoncertjén Baráti Kristóf  hegedűművész szólójával hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a művész Stradivari-hegedűjén. Ezt követi Brahms g-moll zongoranégyese, amelynek negyedik tételében, a Rondo alla zingarese-ben egyértelművé válik a magyar cigányzenészek játékának hatása. A Concerto Budapest együttesét a Kossuth- és Liszt-díjas zeneigazgató, Keller András dirigálja.

A részletes program és jegyinformációk ITT elérhetők.

Borítókép: Elisabeth Leonskaja (Fotó: Marco Borggreve)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.