Brahms-ünnep a Zeneakadémián Elisabeth Leonskaja fellépésével

Igazi Brahms-ünneppel várja a közönséget Keller András és a Concerto Budapest november utolsó hétvégéjén a Zeneakadémián. November 27–28-án a Hallgassunk Brahmsot! című koncertsorozaton négy koncerten nyolc Brahms-mű hangzik el, végigkövetve Brahms zeneszerzői pályafutásának meghatározó pillanatait. A Concerto Budapest vendégei rangos szólisták és kamarazenészek lesznek, fellép Elisabeth Leonskaja, Kokas Katalin és Kokas Dóra, Szomor-Mekis Janka, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Vashegyi György és a Keller Quartett.

Magyar Nemzet
2021. 11. 20. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az első koncert a B-dúr zongoraversennyel kezdődik, amelynek ősbemutatója Budapesten volt 1881-ben Brahms zongoraszólójával. A korabeli kritika szerint a mű „magasan szárnyaló szimfonikus zenei gondolatok sorozata”, Brahmsot pedig szűnni nem akaró tapsviharral üdvözölte a közönség. A versenyművet Elisabeth Leonskaja, világhírű orosz–osztrák zongoraművész játssza, aki nemzetközi versenygyőzelmeivel már fiatalkorában felhívta magára a figyelmet. 

Ugyanezen az estén a sorozat második hangversenyén, Vashegyi György vezényletével, Kokas Katalin és Kokas Dóra szólójával hangzik el Brahms nagyzenekari életművének utolsó darabja, az a-moll kettősverseny hegedűre és csellóra. 

A Concerto Budapest a Zeneakadémia Nagytermében            Fotó:  Hrotkó Bálint

A Brahms-ünnep november 28-án kamarazenei koncerttel, a B-dúr szextettel folytatódik. A művet fiatalon, huszonhét évesen komponálta a szerző. A Keller Quartet zongorista partnere Elisabeth Leonskaja lesz, Perényi Miklós csellón, Szomor-Mekis Janka brácsán játszik. 

A Hallgassunk Brahmsot! sorozat zárókoncertjén Baráti Kristóf  hegedűművész szólójával hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a művész Stradivari-hegedűjén. Ezt követi Brahms g-moll zongoranégyese, amelynek negyedik tételében, a Rondo alla zingarese-ben egyértelművé válik a magyar cigányzenészek játékának hatása. A Concerto Budapest együttesét a Kossuth- és Liszt-díjas zeneigazgató, Keller András dirigálja.

A részletes program és jegyinformációk ITT elérhetők.

Borítókép: Elisabeth Leonskaja (Fotó: Marco Borggreve)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.