időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo
Megújul az M2 Petőfi TV és Petőfi rádió

Kezdődhet a válogatás a magyar zenei svédasztalról

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA
2021.11.02. 16:02 2021.11.02. 16:15
Kezdődhet a válogatás a magyar zenei svédasztalról

Friss arculat, inspiráló műsorok, a hazai zenei választék legjava, a fiatalok igényeire szabott, aktuális tartalmak – ez mind a megújuló M2 Petőfi TV és Petőfi rádió. November 3-tól a fiatalok hangján szólnak az értékkereső ifjúsághoz a közszolgálati csatornák. Az átalakítás már része a közelgő Petőfi-emlékévnek, amelyre a közmédia a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen készül.

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, amelyre kiemelten készül az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen; ennek egyik eleme az M2 Petőfi TV és a Petőfi rádió megújulása. Az összefogás apropóját Dobos Menyhért korábban ismertette:

A kerek évfordulók alkalmat adnak arra, hogy megemlékezzünk nagyjainkról. Szükségünk van példaképekre, és kiemelt cél, hogy ezek a csatornák kulturális adók legyenek, minél több értékközvetítő magyar zenével.

 Az átalakítás lehetőséget teremt az ifjúság megszólítására a popkultúra hangján, hogy Petőfi, a rocksztár lehessen a XXI. század fiataljainak ikonja. A csatornák az új műsorkínálatukkal kulturális iránytűként is szolgálnak, mindezt a leghitelesebb formában: fiataloktól fiataloknak.

Szimbolikus változásnak tekinthető, hogy mindkét adó a főváros kulturális életének egyik legmeghatározóbb helyszínéről, az A38 hajóról jelentkezik majd, minden eddiginél látványosabb formában.

A Petőfi rádió a hét minden napján, 0–24 óráig a magyar könnyűzenei kínálat legjavával készül a mainstreamtől az undergroundig. A november 3-tól jelentkező új reggeli műsorokkal – Kakasszóra, Petőfivel a reggel, Hétvége Petőfivel – garantáltan tartalmasan kezdődik a nap. Varga Gergővel és Bekker Dáviddal a legjobb zenék mellett a legfrissebb történésekről sem maradhat le senki. Hétfőtől péntekig napközben két már ismert hang szól a hallgatókhoz: az Azt üzente című interaktív műsorban Meggyesi Gábor, míg a Hazafelé Petőfivel című műsorban Majoros Rita. Esténként kétórányi kulturális ajánlóval jelentkezik a Mezgerélő, benne filmekkel, zenei, művészeti programokkal, kulturális eseményekkel. A napot mixműsor zárja, a Petőfi elektrik a teljes hazai elektronikus zenei repertoárt felfedezi a legtehetségesebb fiatal lemezlovasok bemutatásával, jövőbe mutató stílusokkal. Hétvégén is pezsdítő tartalomra lehet számítani: kívánságkosár, programajánló, Petőfi-parádé, könnyed kikapcsolódást és kellemes zenéket ígérő Szombat délután és az elmaradhatatlan Petőfi-rock.

Az M2 Petőfi TV négy új magazinműsorral és két élő programmal készül. Szerdától az alappillér továbbra is a zene marad, de kulturális és szórakoztató tartalmakkal egészül ki. Az Én vagyok te című műsor ismert slágereket mutat be új köntösben: a zenészek egymás dalait dolgozzák fel, saját stílusukban. A nézőket Csapó Dóra és Csitári Gergely várja. A Magas és mélyben a magyar zenei élet kiválóságai osztják meg privát és szakmai gondolataikat és érzéseiket Koltay Annával. A Stiló című magazinműsorban a hazai divat- és formatervezők kapják a főszerepet, az aktuális trendeket Decsi Edit mutatja meg. A hét legfontosabb hazai közösségi média eseményeit pedig egy egyedi formátumú ismeretterjesztő és véleményformáló vitaműsorban, az Ez így ok?-ban beszélik ki az aktuális téma szakértői Fodor Imrével. A Friss beszámol a hazai zenei színtér minden mozzanatáról; és nemzetközi szinten is. A Nézzünk szét hétvégi programajánlóval senki nem maradhat le a legizgalmasabb budapesti és vidéki fesztiválokról, koncertekről, kiállításokról és a többi mérvadó kulturális rendezvényről.

Borítókép: Varga Gergő, Bekker Dávid és Nagy Natasa. Fotó: Sárosi Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.